Hírek

2013.10.02. 15:25

Diákok a bíróságon

A törvényszék épületével, a bírósági szervezettel megismerkedhettek a diákok, ám a tárgyalás, amire beültek, a vádlott távolléte miatt elmaradt.

Simon Erzsébet

A „Nyitott bíróság”-program részeként a Nagy Lajos Gimnázium diákjai látogattak el a Szombathelyi Törvényszékre szerdán. A 11./A osztály tanulóit dr. Bazsóné dr. Görög Anikó, a gimnázium és a törvényszék közötti kapcsolattartó, járásbírósági bíró, kalauzolta a Szily János utcai épületben. A gimnazisták a pincében is jártak, ami most irattár, de egykor siralomház volt, látták a díszterem ablakából azt a zárt udvart, ahol húsz éve még állt a bitófa, s meghallgatták a törvényszéki könyvtáros, Szabó Ákos érdekes előadását a bíróság s az épület történetéről.

Dr. Szabó Sándor a gyorsított eljárásról is beszélt a diákoknak (Fotó: Horváth Csaba)

A legizgalmasabbnak ígérkezett egy „élő” tárgyalás. Dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Járásbíróság elnöke gyorsított eljárásban tárgyalta volna egy fiatal nő ügyét, akit ittas vezetés miatt állítottak bíróság elé. A vádlott azonban nem jelent meg, s elérni sem tudták. Így a bíró – ítélkezés helyett – a gyorsított eljárás – amely a gyanúsítástól számított 30 napon belül be is fejeződhet – ismérveiről, az ittas vezetés miatti rendőrségi és bírósági eljárásról – az igazoltatástól, a szondáztatástól kezdve a rendőri jelentésen át a vér- és vizeletvizsgálatig – beszélt a diákoknak. Akik azt is megtudhatták: ha valaki 0,5 ezrelék feletti véralkoholszinttel vezet gépjárművet – akár elektromos biciklit – bűncselekményt követ el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!