Hírek

2015.10.01. 09:44

Nyolc nyári nap és egy ködös – Visszasírjuk a szeptembert?

Szombathely – Az ilyenkor átlagos csapadékmennyiségnek mindössze a kétharmada esett le Szombathelyen. Nyári napokat is bőven hozott az év kilencedik hónapja, melegebb volt a szeptember, mint szokott.

Bakos Ágnes

1,3 fokkal haladta meg a sokévi szeptemberi átlagot a múlt hónap átlaghőmérséklete Szombathelyen – összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

16,6 fok volt a szeptemberi átlag – számolva a nyolc nyári napot, az egy trópusi éjszakát és a két hőségnapot is.

Mindössze öt borult nap volt az első őszi hónapban Szombathelyen. Három nap számított „derültnek” és két napon volt zivatar.

Fotó: Unger Tamás

Csapadékkal nem kényeztetett az esztendő kilencedik hónapja: a sokévi átlagnak mindössze 68 százaléka esett le, 42,3 milliméternyi eső áztatta Szombathelyt. Az összes csapadék majdnem fele egyszerre zúdult le: 20 milliméter. Kilenc nap is volt, amikor csupán 0,1 milliméternyi eső esett, négy napon hullott egy milliméter.

Hét szélviharos nap volt és mindössze egyetlen szeptemberi nap hozott ködöt Szombathelyre.

A szélsebesség abszolút maximuma 67,3 kilométer per óra volt, azt szeptember 24-én mérte az észlelő Szombathelyen, egészen pontosan három perccel délelőtt 11 óra előtt.

Napozásra alkalmas volt sok szeptemberi nap: 163,5 órán át élvezhettünk napsütést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!