Hírek

2016.10.06. 17:11

Nyolcszáz éve alakult a prédikátorok rendje

Nyolcszáz éve alakult a prédikátorok rendje - kulturális, szakrális programokkal ünneplik Kőszegen a jubileumot

Turbók Attila

A kőszegi Domonkos rend éppen a napokban ünnepli a rend fennállásának nyolcszázadik évfordulóját. Szent Domonkos az imádságot, a tanítást helyezte alapított rendjének középpontjába, ezeket a célokat Kőszegen napjainkig szem előtt tartják. A rend óvodát, iskolát és gimnáziumot üzemeltet az Alpokalján.

Guzmán Szent Domonkos – egyébként Assisi Szent Ferenc kortársa – 1216-ban alapította a Prédikátor Testvérek Rendjét, a mai Domonkos rendet. A szent életű, spanyol születésű férfi már életében példát állított követői elé, lemondásával, imáival, tanításaival az akkori Dél-Franciaországban találkozhattak először a hívők és a környék lakosai. A rendet végül III. Ince pápa áldásával alapították 1216-ban.A rend 1221-ben érkezett Magyarországra, ahol a Domonkos-rendtartományt Boldog Magyar Pál alapította.

Az első kolostorok Győrben, Esztergomban, Székesfehérváron, Budán és Pécsen létesültek.A Domonkos rend „női ága”, az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja a domonkos család része, a szombathelyi egyházmegye megyéspüspöke alá tartozik.A nővérek először 1668-ban kerültek Kőszegre, ám előtte tíz évvel egy olasz Domonkos jött az akkori Magyarországra, hogy egy kicsit rendet tegyen a rendek között.

- A mai, Domonkos-rendi nővérek az egykori férfi rendek életét modellezik le napjainkban, ám az imádság mellett már oktató, nevelő munkát is folytatnak – ezt már Deák Hedvig általános főnöknő mondta el a Vas Népének. A nővérek napjainkban Szombathelyen, Kőszegen, Budakeszin és Hódmezővásárhelyen is jelen vannak, míg a Domonkos atyák Sopronban, Szentendrén és Debrecenben imádkoznak.

– Nem kizárólag az imádsággal és az oktatással foglalkozunk, könyvkiadás és teológiai kutatások is szerepelnek a „portfolióban” – mondta Hedvig főnővér.A tanítás szempontjából azonban Kőszeg a legjelentősebb, ahol óvodát, általános iskolát és gimnáziumot működtet a rend. Az intézményben jelenleg 11 nővér tanít és foglalkozik a gyerekekkel, mellettük a gimnáziumban tanítanak „civil” pedagógusok is.

 

- Óvodánkban most 78 gyermek jár, az iskolába 379 diákot írattak be, a gimnáziumot 38 diák látogatja – mondta  Kakucs Adél – Petra nővér intézményvezető.Ha kicsit elferdítjük az idézetet, annyi elmondható a kőszegi intézményről: ki itt belépsz, megkapod a reményt. Az épületbe lépve azonnal elfogja a látogatót egyfajta nyugalom, a csend tapintható, pedig csaknem ötszáz gyermek látogatja az épületeket. A folyosókon egyenruhás általános iskolások járnak, a tanteremben hatalmas a fegyelem, a figyelem. Felekezetileg nyitott az iskola, a diákok 83 százaléka katolikus, 3 százalékuk református, a többiek evangélikus hitet gyakorolnak. Ez utóbbi itt az intézményben nem üres szólam. Petra nővér elmondása szerint minden felekezet gyakorolhatja vallását, de természetesen megvalósul egyes esetekben az ökumené is.

- Azt keressük, ami összeköt és nem azt ami elválaszt – válaszol utóbbira Petra nővér. A kőszegi Domonkosok amúgy is olyan hagyományokat hagynak az utókorra, melyek tartást, tudást adnak az itteni diákoknak. Megemlítendő, hogy a megyei pedagógusképzés bölcsője is fél évszázadig a kőszegieknél ringott.

- Nővéreink együtt élnek, dolgoznak, táboroznak a diákokkal, ez nem egy gyermek esetében szokatlannak tűnik, ám azt is hozzá kell tenni, olyan hitet, olyan tudást és életszemléletet kapnak Kőszegen, amely meghatározó ezeknek a gyermekeknek az életében, erről minden esetben visszajelzéseket kapunk – mondta Petra nővér. Hedvig főnővér hozzátette, rossz szóval, de Kőszegen „brand”-et is építenek, amely sikere a gyermekekben már látszik is.

- Ha nem ide járok, nem azzá válok, aki vagyok – jegyezte meg a nővéreknek egykori, azóta már neves diákjuk.Kőszegen elkötelezett nővérek foglalkoznak a közel félezer gyerekkel. Hivatásuk gyakorlásának és az intézmény működésének két pillére van: - A titok nem a földi anyagi forrásokban rejlik, ha nincs elkötelezettségünk az égiekhez, nincs ilyen fénye iskolánknak – jegyezte meg Petra nővér.A nyolcszáz éves jubileumot kulturális, szakrális programokkal, színdarab előadásával ünneplik, immár tavaly november óta.

Érdekességképpen elmondták, a színdarabban együtt játszik szülő, gyermek és nővér is. A rendről előadásokban, kiállításokon mesélnek Kőszeg és vidéke lakóinak, rendhagyó módon a nuncius celebrálja egyik miséjüket, rajz és irodalmi pályázaton indulhatnak a diákok, kerekasztal-beszélgetést szerveznek történésszel, filozófussal az igazságról. – Utóbbiról szólva hisszük, hogy van még ilyen, jó példával, sok imával és tanítással, családi közösségben tanítjuk, neveljük gyermekeinket a jobb, igazabb jövőnek – jegyezte meg végezetül Petra nővér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!