Hírek

2015.02.01. 10:22

Ön kíváncsi a vasi honatyák vagyonára? - Vallottak a képviselők

Megyei körkép - Ágh Péternek továbbra sincs se lakása, se háza, ragaszkodik viszont a könyvgyűjteményéhez.

Nagy Ildikó

Bana Tibor még törleszti a diákhitelét, és a magyar irodabútorokat favorizálja. Dr. Hende Csaba vagyona a válása után sem csökkent, több mint 10 millió forint értékben örökölt államkötvényt, ugyanakkor egy ötéves laptopot használ. V. Németh Zsolt befektetési jegyeket vásárolt. A vasi országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozataiból szemezgettünk.

A vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy Ágh Péternek (Fidesz) továbbra sincs ingatlan a nevén, mint ahogy nagy értékű ingósággal, így autóval, vízi vagy légi járművel, védett műalkotással, védett gyűjteménnyel sem rendelkezik.

Értékpapírban elhelyezett megtakarítása, egyéb befektetése nincs, a takarékbetétben elhelyezett megtakarítása azonban az elmúlt évben - 1,5 millió forinttal - 7,5 millió forintra nőtt. Akárcsak tavaly, most is 1,5 millió forint készpénzzel rendelkezik, és - egyéb szerződés alapján - továbbra is tartoznak neki 5 millió forinttal.

Más, jelentősebb értékű vagyontárgyként könyvgyűjteményét tüntette fel, amelynek azonban sem értékéről, sem összetételéről nem szerepelnek információk a nyilatkozatban.

Tartozása továbbra sincs, bevételi forrásai közül azonban a szombathelyi közgyűlés képviselőjeként korábban kapott havi 145 ezer forint kiesett. Jövedelmet az országgyűlési képviselői fizetésén kívül nem vallott be, gazdasági társaságban tulajdoni érdekeltsége nincs, tisztséget nem visel.

Az országgyűlési képviselői munkájához szükséges eszközöknél egy tartozékaival együtt 700 ezer forint értékű laptopot és egy 31 ezer forint értékű mobiltelefont tüntetett fel, és "a törvény szerint meghatározott értékben" szerepelteti az üzemanyagkártyát, a lakáshasználatot a kimutatásban.

Bana Tibor, a Jobbik színeiben politizáló vasi honatya egy 1998-ban vásárolt szentgotthárdi 67 négyzetméteres öröklakás fele részét tulajdonolja, nagy értékű ingóságként egy 2010-es Skoda Octaviát tüntet fel, amelyen még még 1,7 millió forint hitel van. Vitorlása, repülőgépe, helikoptere, védett műalkotása és védett gyűjteménye neki sincs. Értékpapírban, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása,  nagy értékű biztosítása és nagyobb összegű készpénze továbbra sincs, pénzintézettel szemben fennálló számlakövetelése viszont nulláról 2 millió forintra nőtt tavaly óta. Diákhiteléből egy év alatt 700 ezer forintot törlesztett, így már csak 382 ezer forint tartozása van. Autóhiteléből 400 ezer forintot törtlesztett tavaly óta. Képviselői javadalmazásán kívül nincs egyéb bevétele, gazdasági társaságban sem tulajdonosként, sem tisztségviselőként nem érdekelt.

Képviselői munkájához neki is jár a laptop és a mobiltelefon, az üzemanyagkártya és a budapesti lakás bérlete. Nyilatkozatában a szombathelyi, a körmendi és a szentgotthárdi  irodáinak bérletét, az irodák berendezési tárgyait is feltüntette, és a bejegyzésekből kiderül, hogy a képviselő a magyar gyártmányú, Garzon irodabútorokat favorizálja.

Dr. Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő válása után a házastársi közös vagyon megszüntetését követően immár kizárólagos tulajdonosa egy 700 négyzetméteres telken lévő, kb. 130 négyzetméteres szombathelyi lakóháznak. A budapesti 2. kerületi, kb. 220 négyzetméteres lakóházban lévő 1/8 tulajdoni hányada azonban megszűnt 2014-ben, viszont  - szintén a házassági vagyonmegosztás révén - kizárólagos  tulajdonosa lett egy a korábban a volt felesége nevén lévő,  266 négyzetméteres telken épült, 40 négyzetméteres velemi lakóháznak.

A miniszter nagy értékű ingóságként egy 2002-ben vásárolt Mitsubishi Carisma személygépkocsit tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Hajója, repülőgépe, védett műalkotása, védett gyűjteménye neki sincs, az elmúlt évben azonban - elhunyt édesapjától  - 10 millió 300 ezer forint értékű államkötvényt örökölt. Pénzintézettel szembeni követelése 7,2 millió forinttal 20,47 millió forintra nőtt.

Dr. Hende Csaba a képviselői javadalmazásán kívül rendszeres jövedelemként 1,1 millió forint miniszteri fizetést tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Gazdasági társaságban tisztsége, érdekeltsége továbbra sincs. Az általa kitöltött kimutatás szerint neki nem járt új laptop, egy 2010-ben kapottat használ.

V. Németh Zsolt továbbra is fele részben tulajdonosa egy 1985-ben vásárolt vasvári, 145 négyzetméteres családi háznak, valamint egy  2000-ben vett, vasvári, 56 négyzetméteres társasházi lakásnak, amelyen azonban más személy haszonélvezeti joga áll fenn.

Szülőfalujában, Oszkóban kilenc mezőgazdasági ingatlannak (szántó, rét, erdő)  résztulajdonosa, amikhez az elmúlt évtizedekben öröklés, valamint részaránykiadás révén jutott. Pácsonyban résztulajdonosa négy erdőrészletnek, amelyek szintén nem új szerzemények. Ezek összterülete 8,1 hektár, amelyből 3 hektár szántó és rét, a többi erdő.

Az államtitkárnak egy 9 éves Chevrolet Epica személygépkocsija van, ő sem gyűjti a műalkotásokat. Kincstári takarékjegyeinek értéke 120 ezer forinttal 4 millió 930 ezer forintra gyarapodott egy év alatt, valamint OTP befektetési jegyet vásárolt 1 millió 261 ezer forint értékben. Takarékbetétben lévő, 1 millió 675 ezer forint értékű korábbi megtakarítása azonban már nem szerepel az új bevallásban. Senki nem tartozik neki,  és ő sem adósa senkinek. A  Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraként 997 ezer 200 forintot keres, a Strabag Zt.-nél továbbra is szünetelteti építésvezetői munkáját.

Gazdasági társaságban érdekeltsége, tisztsége nincs, országgyűlési képviselőként tavaly ő is kapott egy 700 ezer forint értékű laptopot. Három fia közül csak egynek van saját vagyona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!