Hírek

2012.08.08. 14:20

Öné a legszebb kert? - Park a szántóföldön (fotókkal)

Bajánsenye - Üdvözöljük a Szabó család parkjában – e felirat ötlik az utazó szemébe az őrségi település délkeleti végében.

Simon Erzsébet

A virágba borult ház mellett buja „szántóföld”: a parcellán nem gazdasági növények, hanem gondosan elrendezett formában örökzöldek, nyíló virágok. A minta szlovén volt, a szántóföld a sajátjuk. Mivel a parcella eredeti funkciója megszűnt, Szabó Csaba és a neje, Erzsébet csaknem másfél évtizeddel ezelőtt elhatározta, hogy dísznövényekkel telepíti be a házuk mellett elterülő hosszú földdarabot. No nem egyszerre telt meg különféle fákkal, cserjékkel, bokrokkal és virágokkal a mintegy félhektárnyi terület. Először csak egy kis sziklakertet álmodtak, aztán lett melléje tavacska, majd minden évben tovább terjeszkedtek. De mert nem szakképzett kertész sem a férj, sem a feleség, mindent a maguk kárán tanultak meg. Most büszkén mutatják, hogy bár a tavasz végi fagy a legnagyobb bánatukra „aratott” a ligetben, mostanra a gondosságukkal, a szeretetükkel helyrehozták a károkat. 

A galériáért kattintson a képre!

Ám induljunk „túrára” a kánikula ellenére buján zöldellő ligetbe. Az utcafronton smaragdtuja-sor a határ, a ház mellett fagyalsövény, s szőlőkordon. Nyugatról több tucat gömb alakra nyírt smaragdtuja, közöttük kék és sárga oszlopos tuja zárja le a mezsgyét. A tóban vízipálma, vízitök nyújt búvóhelyet a halacskáknak. A sziklakertben futószegfű, epervirág, kakastaréj, fehér margaréta adja az összhangot. Aztán a pázsit egyhangúságát hatalmas, égbe törő fenyőfák, rododendronok, trombitafolyondár, formára nyírt, illatos olajfa töri meg. A normandiai fenyő olyan szabályos, akárha rajzolva lenne. A következő traktus egy tisztás, derékmagasságúra nyírt erdeifenyő sövénnyel övezve. A közepén az idén elkészült filagória, kellemes hely. Szabóék kedvelik a fenyőt, a fedett helyet is abból faragta a családfő.

Tovább haladva megint egy tisztás, a szivarfán kívül egyelőre csak a fű „harsog” rajta: itt lesz az unokáknak a játszótér. Mögötte hatalmas virágágyás: félkörívben egynyári virágok pompáznak, elöl az alacsony büdöskével, aztán a magasabb zinniával, sárga margarétával, rózsaszín kúpvirággal, kékeslila nőszirommal, piros kardvirággal. Úgy követik egymást, hogy minden hónapban van, ami szirmot bont. Kevés a hely fölsorolni, mennyiféle örökzöld, színes virág díszlik még a kertben: el kell menni, meg kell nézni. Szabóék szívesen látják a kirándulókat. Szabó Csabáék háza alig látszik a rengeteg virágtól. A futópetúnia nagyon népszerű náluk, nemcsak az utcafronti erkély van tele vele, mindenütt akad belőle egy-egy kaspóval. Még az állatok óljára is jut a csüngő csodából. A kis tó Erzsébet és a kisunoka, Mózes kedvenc helye: lehet keresgélni a halakat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!