Hírek

2014.10.02. 13:14

Osztrák gyerekek is járnak a szentpéterfai iskolába és óvodába

Szentpéterfa - A szentpéterfai iskolába járó diákoknak nem akármilyen lehetőségük van a nyelvtanulásra: amellett, hogy anyanyelvi szinten megtanulhatnak horvátul, a német és az angol nyelv oktatásának is jelentős szerep jut. A határ menti falu iskolájába és óvodájába jelenleg is több ausztriai gyermek jár.

Lisztmayer Zsófia

Az elmúlt években Magyarországon is egyre fontosabb szerep jut az idegennyelv-tanulásnak, népszerűbbé váltak a kéttannyelvű óvodák és iskolák is. A szülők már óvodás gyermekeiknek is olyan intézményt szeretnének választani, amelyben két vagy több nyelvet is tanulhatnak.

Paukovitsné Horváth Edit, a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy kifejezetten a nyelv, valamint a kultúra az, ami miatt Ausztriából ide íratják a gyermekeiket a szülők. A nem magyar anyanyelvű gyermekek könnyen beilleszkednek az osztályukba, mivel a többiek szívesen fogadják őket. Körülbelül egy év alatt pedig már szép eredményt érnek el a nyelvtanulásban.

Gurdun Elpons egy közeli ausztriai faluból hozza minden reggel gyermekeit Szentpéterfára, Camille-t az óvodába, Jeshua-t pedig az iskolába.

- Szerintünk minden nyelv egy ajándék, ezért döntöttünk úgy, hogy Magyarországra hozzuk a gyerekeket. Camille az elején kicsit visszahúzódóbb volt, de néhány hét elteltével feloldódott. Meg vagyunk elégedve a választásunkkal, mert a gyerekeket szeretet veszi körül, vigyáznak rájuk és megfelelő módon foglalkoznak velük, ezért nem bántuk meg a döntésünket - mondta.

Jeshua korábban cserediákként érkezett Szentpéterfára, a szülőknek pedig annyira megtetszett az oktatási rendszer, hogy végül ide íratták be a kisfiút. Azóta már a szülők, valamint a nagyszülők is tanulgatják a magyar nyelvet, ezzel is a gyerekek fejlődését szeretnék megkönnyíteni. Kulturális szempontból is nagyon nyitottak, általában minden óvodai és iskolai rendezvényen jelen vannak, sokszor feladatot is vállalnak. Jeshua először kicsit zavarban volt, de annál folyékonyabban mesélt magyar nyelven arról, hogy mennyire szeret az iskolában tanulni, és különösen azokat a napokat kedveli, amikor a többiekkel sportolhat.

Jelenleg harminchárom gyermek jár az óvodába, közülük hárman nem magyar anyanyelvűek – hallottuk Geosits Andrásnétól, a Szentpéterfai Óvoda vezetőjétől. - Jeshua nagyon szépen beszél magyarul, hiszen amikor beíratták hozzánk, egyedül kellett boldogulnia egy idegen nyelvű közegben. Azóta már hozzánk jár a kishúga és az unokatestvére is, de az ő fejlődésük kicsit lassabb, mivel egymás között németül szoktak beszélni.

Az idegen anyanyelvű csoport- és osztálytársak rendkívül jó hatással vannak a többiekre, hiszen a közös foglalkozások és a játékok alkalmával rengeteg német szót és kifejezést tanulnak meg. - Előfordulnak olyan esetek, amikor az egyik gyerek magyarul, a másik németül mondja a magáét, de szemmel láthatóan nagyon jól megértik egymást és rengeteget tanulnak egymástól – tette hozzá Geosits Andrásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!