Hírek

2017.07.24. 18:16

Öt tipp, hogy minden tökéletes legyen, ha táborozik a gyermek

Ma már hatalmas a választék a gyermektáborokból, Vas megyében sincs ez másként. Bentlakásos és napközis táborokat egyaránt kínálnak. Szülőként érdemes odafigyelni néhány dologra, amivel az indulást és a távollétet is könnyebbé tehetjük gyermekünknek.

Vadas Krisztina

Manapság már nem jelent nagy kihívást megtalálni a gyermekünk egyéniségéhez, érdeklődéséhez passzoló tábort. Azonban néhány dologra oda kell figyelni ahhoz, hogy valóban pozitív élmény legyen a kicsiknek a távol töltött idő. Nemcsak fizikailag, lelkileg is fel kell készítenünk a gyerekeket, hogy mi vár rájuk - így nem lesz honvágyuk, teljes odaadással tudják élvezni a tábor nyújtotta örömöket, élményeket.

Képzeljük el!

Ha most először lesz hosszabb ideig távol tőlünk gyermekünk, akkor előfordulhat, hogy az indulás előtt megijed az ismeretlen helyzettől. Egy kis játékkal azonban feloldhatjuk a szorongásait: teremtsünk otthon tábori környezetet! Egy kellemes pizsamaparti a barátokkal, sátrazás az udvaron, sütögetés a tábortűz mellett - ezekkel mind-mind megmutathatjuk, mennyi pozitívumot rejt magában az új kaland. Meséljük el neki saját tábori élményeinket is, így kevésbé lesz rémisztő az új élethelyzet.

Tegyük magabiztossá!

Sose hagyjuk, hogy bizonytalanul, kérdésekkel tele induljon el a táborba gyermekünk. Előzetesen beszéljünk meg vele minden fontos tudnivalót: hova mennek pontosan, hányan lesznek, mit fognak csinálni. Ha további kételyei vannak, azokat mindenképpen oszlassuk el, nyugtassuk meg, és válaszoljunk minden kérdésére. A bőröndöt is közösen pakoljuk be, így ott is könnyebben megy majd a csomagolás majd hazainduláskor. Elmondhatja, mit szeretne vinni, melyik ruhákat viselné szívesen. Tudatosítsuk a gyermekben, hogy akárcsak hozzánk, a táborvezetőkhöz is bátran fordulhat.

Mit vigyen magával?

Ez a kérdés leginkább akkor okoz fejtörést, ha bentlakásos táborba küldjük a gyermeket, de a napközis foglalkozások esetén is érdemes pluszöltözéket tenni a hátizsákba. Bár a táborszervezők általában meghatározzák, milyen ruhadarabokat kell csomagolnunk gyermekünknek, nem árt, ha mi is átgondoljuk, mire lehet még szükség. Szerezzünk pontos információkat a helyszínről, és kérjünk részletes leírást a napirendről, mert ezek segítenek bennünket a csomagolásban. Kényelmes ruhadarabokat pakoljunk, de arra vigyázzunk, hogy gyermekünk táskája ne legyen túl nehéz! Készüljünk a hűvösebb időre még akkor is, ha zavartalan napsütést jósolnak a meteorológusok. Ne felejtsünk el betenni egy kisebb hátizsákot a kirándulásokhoz vagy strandolásokhoz!

Egészségügyi felszerelés

Csökkenthetjük gyermekünk fertőzéseinek, megbetegedésének kockázatát, ha alapvető higiéniás eszközöket is csomagolunk a bőröndjébe. Az egészségügyi felszerelésben mindenképpen legyen nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, vécépapír, papír zsebkendő, sebtapasz, valamint kullancs- és szúnyogirtó. Magas (legalább harmincas) faktorszámú naptejet még akkor is tegyünk el, ha nem vízparti táborba megy a gyermekünk, hiszen a magas UV-sugárzás miatt gyorsan leéghet akár egy kiránduláson is.

Fontos a kommunikáció

A szülőkön nagyon sok múlik, hogy ne érezzen honvágyat a gyermek a tábor ideje alatt. Figyeljünk arra, hogy semmiképpen se mondjunk olyanokat, hogy Mihez kezdek én nélküled? , mert ez bűntudatot ébreszthet a kicsiben. Azt kifejezhetjük, hogy hiányzik, de ne vigyük túlzásba: mindig biztosítsuk arról, hogy remek élményekkel gazdagodik, így használja ki a fennmaradó időt. Emellett adjuk meg neki a kellő szabadságot, ne hívjuk fel túl sokszor, mert az aggódás negatív érzéseket kelthet benne. A honvágy leküzdésében különösen sokat segíthet, ha elviszi magával a kedvenc plüss-állatát, játékát, azokat se felejtsük ki a bőröndből!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!