Hírek

2016.03.03. 19:24

Politikai csata Szentgotthárdon a menekülttábor miatt - A Jobbik feloszlatná a testületet, a polgármester türelemre int

Szentgotthárd - A Jobbik képviselői szerint nem védi meg Szentgotthárdot sem a városvezető, sem a térség országgyűlési képviselője. A polgármester azt kérte, pártpolitikától függetlenül segítse mindenki az ország, a város érdekeit.

Bakos Ágnes

Miközben népszavazást kezdeményez  a  kormány a betelepítési kvótáról, addig Körmenden és Szentgotthárdon ismét menekülttáborokat hoznak létre - kezdte Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő. A  politikus  szerint hiteltelen, hogy az emberek hangjára hivatkoznak, a  körmendieket és a  szentgotthárdiakat  nem akarják meghallgatni - utalt a tervezett ideiglenes befogadóállomások felépítésére. - Nem akarunk bevándorlókat egyik városban sem. Ha az osztrákok tovább szigorítanak, akkor rendkívül komoly problémákkal szembesülhetünk - ismételte meg Bana Tibor. Szerinte ha a kormány megígérte, akkor védje meg a magyarokat, a fideszes polgármesterek pedig az emberekért, ne pedig a pártjukért álljanak ki. Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi önkormányzati képviselője szerint V. Németh Zsolt nem képviseli a körzetében élők érdekeit, pedig ezt kellene tennie. Lemondásra szólították fel a térség országgyűlési képviselőjét. Huszár Gábor polgármester a Jobbik szerint nem állt ki a városért - őt is lemondásra szólították fel, és Lábodi Gábor a márciusi ülésen javasolni fogja, hogy a szentgotthárdi képviselő-testület oszlassa fel magát. Kérésünkre reagált a Jobbik tájékoztatóján elhangzottakra Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. Kiemelte: - Sem Szentgotthárd polgármestere, sem egyetlen szentgotthárdi nem szeretné ezt a tábort, nem szeretne menekülteket. Továbbmegyek: Magyarországon egyetlen polgármester és egyetlen település sem szeretne menekülttábort maga mellett. Azonban ha az országra ilyen mértékű migrációs nyomás nehezedik, akkor minden településnek valamilyen szinten részt kell ebből vállalni - foglalta össze Huszár Gábor. A polgármester emlékeztetett,hogy tavaly ősz óta migrációs válsághelyzet érvényes Vas megyében.

Bana Tibor és Lábodi Gábor a csütörtökön tartott tájékoztatón
Fotó: Jobbik

- Márpedig ez esetben nincs „kérdezz-felelek játék". Végre kell hajtani pártoktól függetlenül az országgyűlés akaratát. Ez a szerepvállalás - mondta a polgármester. Az Szentgotthárd „tragédiája" ebben a helyzetben, hogy háromszáz méterre van Heiligenkreuz, és 25 méterre a kijelölt ausztriai befogadóállomás. - Az osztrákok jelölték ki Heiligenkreu-zot átengedőpontnak. Tehát ha mi minél előbb meg akarunk szabadulni a hozzánk érkezőktől, akkor olyan ponton kell ezt megtenni, ahol minél hamarabb el tudják hagyni az országunkat. Egyébként jelenleg a szentgotthárdi terület alkalmatlan táborépítésre, ezért kért a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól műszaki felülvizsgálatot Huszár Gábor, valamint azt, keressenek alternatív helyszínt a tartalék befogadóállomásnak.

Huszár Gábor szerint részt kell vállalni a migráció kezeléséből. Fotó: Szendi Péter

- Ha itt a közelben valósulna meg a tábor, arra az esetre kértem dr. Tiborcz János Vas megyei rendőrfőkapitányt, hogy garantálja a város közbiztonságát. Kértem a közmunkaprogramban és a köztéri kamerarendszer teljes városi kiépítésében állami segítséget - sorolta az intézkedéseket a polgármester. - Mindenkitől azt kértem, segítse Szentgotthárd és az ország érdekeit, pártpolitikától függetlenül - tette hozzá Huszár Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!