Hírek

2014.07.10. 09:40

Ruhákat gyűjtenek Szentgotthárdon a rászorulóknak

Szentgotthárd - Még ezen a nyáron a város több pontján használtruha konténereket helyez el. Egészséges a város levegője. Többek között erről is szó van abban a beszámolóban, amelyet a képviselőtestület legutóbbi ülésén fogadott el.

Farkas Eszter

Egy hosszabb beszámolót hallgatott meg a képviselő-testület a város környezetvédelmi rendeletének végrehajtásáról. A beszámolóban tapasztalatokról, lakossági visszajelzésekről is szó volt, valamint a környezetvédelmi program felülvizsgálatáról.

A beszámolóból kiderült, hogy a városban, 2013 áprilisa óta kötelező a szelektív hulladékgyűjtés. Ez többek között azért is volt fontos lépés, mivel ha a korábbi hulladékgyűjtési és szállítási rendszer maradt volna, akkor Szentgotthárd esetében csak a bevezetett új hulladéklerakási járulék miatt 2016-ra 50 százalékkal emelkedett volna a hulladékszállítás költsége. Szentgotthárdon 2014. március 31-ig 16 darab közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetműködött, amelyeken lehetőség volt a papír, a PET palackok és az üveg hulladékok szelektált formában történő gyűjtésére. Ezeket a képviselő-testület 2014. januári ülésén hozott döntésének megfelelően a szolgáltató 2014. március 31-ig megszüntette és lényegében ugyanezeken a helyszíneken üvegvisszagyűjtési pontok alakultak ki. A Mártírok úti tömbháznál marad meg egy szelektív hulladék-gyűjtő sziget. A beszámolóban kifejtették, hogy a szolgáltató a jövő évtől a lomtalanítással kapcsolatban az elektronikai hulladékok (televízió, hűtőgép, mikrohullámú sütő, számítógép ) visszagyűjtésére más rendszert szeretne bevezetni. Ennek megfelelően jövőre már nem lehet közterületre kirakni az elektronikai hulladékokat, hanem a Müllex Közszolgáltató Nonprofit Kft. külön gyűjtési időpontokat és helyszíneket fog kijelölni és ott lehet majd átadni ezeket a hulladékokat. Az év hátralévő részében a háztartási lomok elhelyezésére a SZET Szentgotthárdi Kft. telephelyén kihelyezett lomgyűjtő konténerben van lehetőség, ahol a lakosság ingyenesen elhelyezheti hulladékát.

Fotó: Szendi Péter

A beszámolóból az is kiderült, hogy Szentgotthárd levegőjének minősége kiváló, illetve jó minősítésű. A beszámolóban olvasható az is, hogy a Hársas-tó környezetében az elmúlt években visszatérően komoly problémákat okoztak az éjszakai rongálások, ezzel kapcsolatban a közelmúltban a képviselő- testület szigorította a tűzgyújtás szabályait, az éjszakai órákban ideiglenes tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Hársas-tónál, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak fellépni. Az üzemeltető tájékoztatása szerint azóta nem tapasztaltak az elmúlt évekhez hasonló mértékű rongálásokat.

A testület hozzájárult, hogy még ezen a nyáron a város több pontján használtruha konténereket helyezzen el a Tőlünk-Nektek alapítvány. A városban 10 darab úgynevezett ECO-textil gyűjtőpont lesz, várhatóan augusztustól. Az Európai Unió támogatja a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztését a használt ruházat területére. A használt ruha begyűjtése utáni támogatás igénylése, Európa sok országában működik. A gyűjtőkonténereken is feltüntetett tájékoztató szerint, arra kérik majd a lakosságot, hogy a feleslegessé vált, tisztára mosott ruhákat helyezzék el ebbe a gyűjtőkonténerbe.

Jelenleg egyébként a városban a Kossuth utcában van egy ilyen típusú használtruha gyüjtőkonténer kihelyezve, amely nagyon népszerű a lakosság körében. Az új konténerek az Óvoda-Bölcsőde területére, az Arany János Általános Iskola előtti közterületre, illetve üvegvisszagyűjtési pontok közül a Pável Ágoston lakótelepre, a Zrínyi utca. elejére illetve Zsida, Máriaújfalu, Farkasfa, Rábatótfalu és Rábafüzes városrészeken lévő üvegvisszagyűjtési pontokra lenne kihelyezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!