Hírek

2017.08.17. 17:55

Sokan gyógyszerfüggők? - Területileg Vas megye sem kivétel

KÖRKÉP Minden társadalmi réteget érint a gyógyszerfüggőség. A mennyiség a vízválasztó - mondta a helyi szakember.

Bakos Ágnes

Függők

Magyarországon csaknem 200 ezerre tehető azok száma, akik valamilyen gyógyszerfüggésben szenvednek - ezt mondta a napokban Zacher Gábor toxikológus.

Egy névtelenséget kérő nyilatkozó lapunknak elmondta: 15 éve rendszeresen szed nyugtatót. Csak viccesen vallja magát gyógyszerfüggőnek, komoly választ adva úgy fogalmazott: ugyanolyan gyógyszerszedő, mint az, aki vérnyomása rendben tartására vesz be mindennap gyógyszert. Egy másik "gyógyszerhasználati" példa, ha valakinek komplett patikája van otthon, és minden kisebb fájdalomra azonnal keresi a megfelelő pirulát. A szakértő szerint egyik eset sem számít gyógyszerfüggőségnek.

Egy harmadik, szintén névtelenül elmondott példa viszont az, fizikai függőség. Méghozzá a nátha kezelésére használt orrcsepptől. Elég néhány héten át alkalmazni, nehezen tudja utána nélkülözni az ember. Ahogy például a nyugtatókhoz is, egyszerűen hozzászokik a szervezet, csak gyorsabban. Orvosi segítséggel lehet "leállni" vele. Zacher Gábor azt mondta, nagyjából 70 ezren altató- vagy nyugtatófüggők, mintegy 100 ezren a hashajtók, 25 ezren orrcsepp miatti addikciótól szenvednek.

A rendszeres gyógyszerszedés nem jelent még függőséget, a mennyiség lehet fontos indikátor Illusztráció: Szendi Péter

Szakértő

- Elképzelhetőnek tartom, szerintem ez az arány reális
- kommentálta az országosan 200 ezres számot dr. Buda Botond szombathelyi ideggyógyász, igazságügyi neurológus szakértő.

- Mindig is jelen volt a gyógyszerfüggőség problémája. Emlékszem, amikor valamikor a 80-as években először utaztam Ukrajnába, akkor Kijevben úton-útfélen megállítottak, hogy nincs-e nálam egy bizonyos pirula, amely akkor egy divatos altató volt - idézte fel a neurológus. - Az egyik melegágya a gyógyszerfüggőségnek a relatív szegénység, hiszen bizonyos módokon gyógyszerekhez olcsóbban hozzá lehet jutni, mint egyes drogokhoz. Persze vannak olyan kábítószerek, amelyek még olcsóbban hozzáférhetőek, ilyenek a dizájner drogok, de annak a kockázatai beláthatatlanok
- ismertette az ideggyógyász.

Mennyi?

Természetesen a rendszeres gyógyszerszedés nem egyenlő a függőséggel:

- A vízválasztó alapvetően szerintem a mennyiség - szögezte le dr. Buda Botond. Például amikor valakinek a szervezete hozzászokik néhány év alatt egy nyugtatóhoz és letenni nem tudja, ezért emeli az adagot, máris ördögi körbe kerül, egy egyre mélyülő spirálba - fogalmazta meg.

A nyugtatókkal kapcsolatban egyfajta kényszerről beszélt: a háziorvosok azt mondják, nem bajlódnak antidepresszánsokkal, ahhoz már pszichiáter szakemberre van szükség. Egyszerűbb felírni a nyugtatót, aztán hónapokig nem is találkozik a pácienssel, csak az asszisztens kiadja a felírt receptet.

Kit?

- Személyes tapasztalataimból is el tudom mondani, hogy sok gyógyszerfüggő van, méghozzá mindenféle társadalmi rétegből - mondta el dr. Buda Botond, aki konkrétumokat nem mondhatott a praxisából. - A kicsit jobb átlagjövedelemmel rendelkező Nyugat-Dunántúlon egy jottányival sincs kevesebb gyógyszerfüggő, mint a szegény északkelet-magyarországi régióban - mondta el véleményét a 200 ezer gyógyszerfüggő megoszlásáról.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!