Hírek

2016.08.20. 17:16

„Szentgotthárd igazi közösség” – A béke volt az ünnep középpontjában

Szentgotthárd – A békéről szóltak az ünnepi beszédek a Nagyboldogasszony templomban, az államalapítás ünnepén Szentgotthárdon. Pars Krisztiánról is szó volt és ismét kiadták a heiligenkreuzi apátsági adománylevelet.

Bakos Ágnes

Szent Istvántól örökölt a katolikus ország és a magyarok otthon vannak a Kárpát-medencében – erről beszélt az ünnepi misén Rimfel Ferenc plébános a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomban. Emlékeztetett, hogy a ciszterciek építették a templomot és a jobboldali mellékoltárt „A haza szent királyainak” emelték: Szent Istvánnak, Szent Lászlónak és Szent Imre hercegnek.

Fotó: Bakos Ágnes

Arról is beszélt, hogy az országnak békében kell lennie a szomszédaival, akkor is ha az egykori történelmi Magyarország területére, vagy a mostani határokra gondolunk. – Hát nem beszélnének akkor is három nyelven az Őrvidéken, ha az teljesen Magyarország területe lenne? Akkor is szlovén, horvát és magyar nyelven szólnának az itt élők – mondta a plébános.

Huszár Gábor polgármester is a békés együttélést hangsúlyozta. A magyar nép összetartását jelentő jelképe, szimbóluma a Szent Korona, amely kemény csaták nyomát viseli, és amelyet most nem egy uralkodó, hanem egy egész nemzet visel.

– Üzenete nem veszítette értékét a századok alatt, azt, hogy egységben, közös érdekben kell gondolkodni, soha ne a másik kárára. Az egységgel kapcsolatban a várost emelte ki:

– Az összefogásban élen jár Szentgotthárd, gondoljunk csak a Rába habzásakor tapasztalt együttműködésre és a sikeres jótékonysági gyűjtésekre – mondta. Úgy fogalmazott, hogy Szentgotthárd igazi közösség.

Különleges kiadvány készült el az állami ünnepre:

Sok viszontagság után Robert Leeb heiligenkreuzi apát a szentgotthárdi apátságot 1734. július 29-én visszaszerezte a ciszterci rend számára, az erről szóló adománylevelet éppen egy évvel ezelőtt találták meg Heiligenkreuz-ban, és ezt készítették el ezer példányban.

Kitüntetéseket adtak át a szentgotthárdi ünnepségen. A város díszoklevelét vehette át Bana Ferenc, Szentgotthárd önzetlen támogatásért; Mikos László Szentgotthárd sportjáért díjat kapott, a városért kitüntetést pedig a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület.

Az ünnepségen megáldott új kenyeret Huszár Gábor szegte meg és kínálta körbe az emlékezőknek.

A polgármester Pars Krisztiánt is megemlítette ünnepi beszédében, hiszen a szentgotthárdi születésű kalapácsvető hetedik helyen végzett a riói olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!