Hírek

2014.07.21. 11:40

Szlovén-magyar mentési gyakorlat Szombathelyen

A SI-HU "Mentsünk együtt" pályázat keretében szlovén és magyar tűzoltók közösen hajtottak végre magasból mentési gyakorlatot július 19-én, Szombathelyen.

A két ország együttműködési gyakorlatán a szombathelyi hivatásos tűzoltók mellett a táplánszentkereszti, vép-bozzai és muraszombati önkéntes tűzoltók, a Borostyánkő Mentőcsoport speciális alpinista egysége, valamint a mentőszolgálat szakemberei is részt vettek.

A gyakorlat munkavédelmi oktatással kezdődött, majd a mentőszolgálat szakemberei a lapáthordágy használatát ismertették a jelenlévőkkel, bemutatták, hogyan kell a sérülteket szakszerűen ráhelyezni, illetve rögzíteni. Az elméleti oktatást követően a tűzoltók létramászási gyakorlatot hajtottak végre, majd ezen ismeretek birtokában megkezdték a sérültek mentését.

Fotó: Egyed László tű. alez., Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A feltételezés szerint egy malomipari üzemben a tároló silók karbantartása során baleset történt, többen megsérültek, ezért a tűzoltókat és a mentőket is riasztották a helyszínre. A műszaki mentéshez a szombathelyi hivatásos tűzoltók mellett a muraszombati önkéntes tűzoltóság erőit is riasztották.

A megoldandó feladatok között szerepelt – a korábban elsajátított elméleti ismeretek birtokában – a hordágy összeszerelése, a sérültek létraszerrel, illetve alpintechnikai módszerekkel történő mentése. Az alpinisták kötélpályát építettek ki, ennek segítségével hajtották végre a sérültek mentését, biztonságba helyezését. A balesetet szenvedettek állapotának stabilizálásáról ezt követően a mentőszolgálat szakemberei gondoskodtak.

A mentést a magyar és a szlovén felek sikeresen hajtották végre. A feladatok megoldását szlovén részről Stanislav Wolfprojektmanager, magyar részről Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!