Hírek

2016.01.10. 08:19

Szókimondó megyebál: most Sárváron jött össze a "vasi elit"

Sárvár - Nagykorú lett a megyebál: prof. dr. István Lajos - akiről Szombathelyen utcát is elneveztek már - kezdeményezte 18 éve a vasi megyebál hagyományának felelevenítését.

Simán Klára

A 2016-os szezon nyitányát Sárváron, az egyik legelegánsabb, négycsillagos szállodában tartották. "Az Év Vasi Embere 2015" cím birtokosa Király Gábor, a szombathelyi születésű labdarúgó lett.

Pontosan, a megadott időre érkeztek Vas megye izgalmas és meghatározó személyiségei a megyebálra: a városvezetők, a kultúra, a sport, a közélet számos neves szereplője jött el - főként egymással találkozni, szórakozni. 153 elegáns vendéget fogadott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Kondora István, Sárvár polgármestere és Simon Mária, a Miss Európa cím birtokosa. (Egyébként minden vendég egyedi, erre az alkalomra készített, a város jelképeivel díszített csokit és egy kicsi üveg pálinkát kapott tőlük.) A vendégeket már érkezésüktől kezdve a Galaxy Tánczenekar szórakoztatta szalon, disco, pop, rock, funky és sláger zenével - repertoárjukat különlegesen sok hangszerrel szólaltatták meg.

A megyebálon hárman köszöntötték Vas megye prominens személyiségeit.

A díszvendég, prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója - aki egyben 2012 óta a város díszpolgára is - azt hangsúlyozta, hogy az idei évben Sárvár különleges atmoszférája, történelmi hangulata is hozzátesz a hagyományhoz, a régi bálok hangulata megidézhető, hiszen annak idején még a Nádasdyak, Batthányiak lába is taposta ezt a földet.

- A méltóság, a partner tisztelete és a kirobbanó erő jellemzi a táncainkat, és egyben nemzeti identitásunkat is... Régi kövekből építünk új hazát, ennek része a magyar zene, a magyar tánc és magyar bál - emelte ki a hagyományőrzés fontosságát a sárvári születésű főigazgató.

Majthényi László emlékeztetett, hogy tavaly új sorozatot kezdtek: a megyebáloknak más-más város ad otthont. A megyei elnök hozzátette, hogy erre azért volt szükség, mert a városi bálok kezdeték elveszíteni régi fényüket, súlyukat, sőt, egyre több helyen maradtak el - ezzel azonban visszahozzák a bálok hagyományát.

Kondora István polgármester köszöntőjében erre az estére tiszteletbeli sárvárivá fogadott minden résztvevőt. Kimondta, hogy a "vasi elit" széles rétege gyűlt itt most össze: a kultúra, a politika, a gazdaság és persze a sport nagy emberei - de azt szerinte fontos hangsúlyozni, hogy ebbe az úgymond "elit" körbe tartozni felelősség és nagyon komoly feladatuk a példamutatás! Hozzátette, hogy a polgári hagyományokat vissza kell építeni - ezek a találkozók erre alkalmasak.

- Ez a bál egy műalkotás legyen hajnalra, és egy ötcsillagos bálra emlékezzenek ebben az ötcsillagos városban! - mondta zárszóként Kondora István.

Ezt követően a bált a Savaria Táncsport Egyesület latin-amerikai showja tette lendületessé "Burlesque" előadásával. Ezzel a "lüktető" produkcióval képviselték hazánkat december 12-én a Latin-Amerikai Formációs Táncok Világbajnokságán. Végül egyéni fellépéseikkel - pl.: rumba, cha-cha-cha, szamba, paso doble - hozták tűzbe a közönséget.

A kellemes hangulatú, ünnepélyes báli vacsora után Szandi lépett színpadra, fergeteges energiájával elvarázsolta a közönséget: a színpad helyett a műsor egy részében köztük (és velük) énekelt.

Ezt követte éjfélkor "Az Év Vasi embere 2015" díj átadása, amelyet Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke és dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke adott át Király Gábornak - ahogy erről azonnal beszámoltunk.

A bál hajnalig tánccal,  falatozással és tombolával folytatódott - az utóbbiból és a megyebáli adományokból befolyt összeggel idén a Sárvári Szent László Kórházat és a Sárvári Városi Bölcsődét támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!