Hírek

2017.03.22. 18:55

Begyűjtik idén is a lomokat - Majdnem két hónapig tart az akció

Szombathely - Április 1-jén kezdődik és május 20-án zárul a lomtalanítási akció idén. Hat ütemben viszik el a limlomot a házak elől.

Vas Népe

Idén sem kerülhet minden a lomok közé - figyelmeztet a Szomhull. Kerti hulladék, nyesedék nem való a limlomok közé, ahogy állati eredetű hulladék, állattetem és trágya sem.

Nem való a lomok közé a bontásból származó autóalkatrész, például a kárpit, a kibontott szélvédő vagy lökhárító és a gumiabroncs. (És egész autót sem fognak elvinni lomként...)

Az építési törmelék sem limlom: nem tehetnek ki a szombathelyiek mosdókagylót, csempét sem, és a lapátos hulladékot sem viszik el a lomokkal. Hosszú még a sor, mit nem szabad kitenni idén sem a szombathelyi lomtalanítási alkalmakon: permetezőszer, festék, akkumulátor, neoncső, hullámpala, gyógyszer, fáradt olaj, selejtes hűtőszekrény, televízió, háztartási gép.

Egy évvel ezelőtt is volt lomtalanítás, akkor így nézett ki az egyik kupac a Derkovits-lakótelepen
Fotó: Unger Tamás

Minden más mehet a ház elé, kupacokba rendezve.

A limlomot az akció napján reggel hét óráig, szállítójárművel megközelíthető közterületre kell kirakni, lehetőleg szelektálva. A csomagolással és az időzítéssel csökkenthető a guberálás miatti szennyezés.

Az idei lomtalanítási akció április 1-jén kezdődik.

Az első terület a Thököly Imre utcától északra eső városrész a Perint és Gyöngyös patakok között, a Petőfi Sándor utcáig, valamint a Szent Márton utcától északra a Gyöngyös patak és a vasútvonal között, a volt bucsui vasút nyomvonaláig.

A lomtalanítás április 8-án folytatódik, akkor a Petőfi Sándor utca és a 18-as Honvéd utcáktól északra eső városrész, a Perint és a Gyöngyös patak között, a Váci Mihály utcával bezárólag fogják elszállítani a lomokat. Vagyis a Derkovits-lakótelepen, valamint az Akacs Mihály, Szabó Mátyás, Deák Ferenc, Engels Frigyes, valamint a 14 emeletes mögötti utcákban élőknek kell aznap reggelre kipakolni a háztartásokban feleslegessé vált lomokat.

Az idei lomtalanítási akció harmadik napja április 22-én lesz. Akkor a Szent Márton és a Thököly Imre utcáktól délre eső városrész lesz soron, amit keletről a vasútvonal, nyugatról a Perint patak, délről pedig a Szent Gellért utca határol. Vagyis a belváros déli részén, a Joskar-Ola- és a KISZ-lakótelepeken, a Százhold városrészen, a Szent Gellért utcával bezárólag mennek majd a lomokért.

A lomtalanítás következő állomása május 6-án lesz: a Perint pataktól nyugatra eső városrész, a Jáki úti temetővel bezárólag. Ide tartozik Olad, az Oladi lakótelep, a Csónakázótó környékétől a Jáki úti temetőig húzódó városrész.

Május 13-án a kőszegi-szentgotthárdi vasútvonaltól keletre eső területen, az ipartelep utcáiban, valamint a volt bucsui vasúttól északra eső városrészen élők pakolhatják ki lomjaikat. Fontos, hogy Zanat már nem tartozik ehhez a naphoz. A hatodik, utolsó lomtalanítási nap május 20-án lesz: a Ferenczy István - Szent Gellért - Csaba utcák vonalától délre eső városrészeken gyűjtik be a lomokat. Vagyis a Hajnóczy utca, Újperint, a Petőfi-telep, valamint a Diófa utca kör-nyéki lakótelep, Gyöngyösszőlős, Gyöngyöshermán és Szentkirály lakói szabadulhatnak meg felesleges tárgyaiktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!