Hírek

2017.06.07. 17:18

Nagykorú lett a karnevál: sok újdonság a palettán

SZOMBATHELY Idén már 18. alkalommal elevenednek meg előttünk a történelmi korok: augusztus 24-27. között ismét megrendezik a Savaria Történelmi Karnevált.

Vadas Krisztina

Megbízható, színvonalas, biztonságos és állandó - a szervezők szerint ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni az idén nagykorúvá érett Savaria Történelmi Karnevált. Úgy vélik, hogy a 18. évfordulóra a rendezvénysorozat már kinőtte a gyermekbetegségeket, így valóban minden igényt kielégítő, nagyszerű négy nap áll a karneválozók előtt.

Közép-Európa legnagyobb historikus fesztiváljára nemcsak a szervezők, hanem a szombathelyiek is évről évre egyre jobban készülnek. - Fergeteges hangulat, pihenés, szórakozás - erről szól ez a négy nap, mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. - Ez egy fix találkozási pont már lassan húsz éve. A családok, baráti társaságok itt ekkor egyesülnek. A testvérvárosok képviselőinek viszontlátására is jó alkalmat ad a karnevál - tette hozzá a polgármester. Koczka Tibor alpolgármester kiemelte: Szombathely pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, a karneválon pedig megmutathatják, mennyire sokszínű kulturális élet zajlik a vasi megyeszékhelyen.

Fotó: Unger Tamás

Állandóság

Az augusztus 24-27. (csütörtök-vasárnap) közötti időszakban ismét megtelnek Szombathely utcái az élő történelemmel. A központ idén is a Történelmi Témapark lesz, itt láthatják majd a minden évben nagyon várt tüzes játékot is a vendégek: 2017-ben a csodaszarvas legendáját viszik színre a tűzzsonglőrök. A nyitó- és záróceremónia, valamint a nagyobb koncertek ismét a Fórum színpadon és környékén (Fő tér) kapnak helyet. A Borok utcája, a Sörtér és a Kalandvár, a Zsidó udvar, a Keleti udvar, a Művészetek utcája, a Szultánia és az Iseum szintén várja a látogatókat. Emellett a tavaly nagy sikert aratott Thália kertje ismét megnyitja kapuit.

Újítások

Változások is várhatók azért: például más lesz a felvonulás útvonala a Berzsenyi téren zajló munkálatok miatt, a jelmezes séta csaknem egy kilométerrel rövidebb lesz, és a Fő téren fog áthaladni. Arra kérik a szervezők a helyieket, hogy ne „rutinból" közlekedjenek ebben az időszakban. - A lelátók máshol lesznek, ám az ülőhelyek száma nem lesz kevesebb - emelte ki Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. Felhívta a figyelmet: a 18. születésnap megünneplésére valóban korhű, történelmileg hiteles felvonulást szeretnének bemutatni a közönségnek, így kérik azokat a civileket, akik szeretnének felvonulni, hogy a modern eszközöket (mobiltelefon, tablet, babakocsi) és az újkori öltözéket (például sportcipő) hagyják pihenni arra a néhány órára, és valóban helyezkedjenek bele a római kori életérzésbe.

Kibővül a Civil Korzó: idén 26 szervezet mutatkozik be a Savaria téren. Színpadot is kapnak - az amatőr művészek itt mutatkozhatnak be a közönségnek. A gyermekek is találkozhatnak újdonságokkal: a jól megszokott kézműves-foglalkozások mellett 2017-ben hagyományőrző faművesekkel is alkothatnak az apróságok a Kalandvárban. Emellett - szintén újdonság - óriás dominóval is játszhatnak.

Díszpolgárok bigákon

Idén egy új kísérőhelyszín, a Folkudvar is megnyitja kapuit a Sörpatika kerthelyiségében. Pénteken és vasárnap este itt a néptánc és a népdal lesz a középpontban: az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes és a Gradisce Horvát Kulturális Egyesület mutatja be a hagyományokat.

A szombathelyi mérnökképzés elindulására reflektálva és annak népszerűsítésére már különleges Mérnökmozi is várja a látogatókat a Zsidó udvar alatti helyiségben. A Vas Megyei Mérnöki Kamara vezényletében pályaorientációs játékokkal várják a fiatalokat.

Az Arany János emlékévre is gondoltak a szervezők: a karneválon több helyszínen is feltűnik majd a magyar irodalom jeles alakja.

Különlegesség, hogy idén Szombathely díszpolgárai gördülnek majd be a felvonulást vezető bigákon.

Sport vonalon is erősít a karnevál: A Skorpió Box Club és a Fitt-boksz Kőszeg ökölvívói az antik eredetű sportág fejlődésének állomásait mutatják majd be. Emellett a Falco KC sportolóival testközelből is megismerkedhetnek a szurkolók: a kosarasok azt ígérték, hogy a legkisebbeknek sem fognak „kosarat adni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!