Hírek

2014.12.23. 09:25

Születőben a Markusovszky-kultusz Vasegerszegen

Jövőre lesz dr. Markusovszky Lajos, a megyei kórház névadója születésének 200. évforulója. A Vasegerszegen eltemetett neves magyar orvos szülőfaluja a szlovákiai Csorba - a két település 2012 óta tartja a kapcsolatot.

Merklin Tímea

A kis Vas megyei település életében a Markusovszkyhoz kapcsolódó emlékünnepségek kiemelt eseményt jelentenek. Az elmúlt időszakban több vasegerszegi rendezvényen (március 15-i ünnepségek, Markusovszky Lajos halálának 120. évfordulója alkalmával rendezett ünnepség) a szlovákiai Csorba településről személyesen a polgármester, Michal Sykora is részt vett. - 2013-ban a Vas Megyei Közgyűlés, a Markusovszky kórház, a budapesti Orvosi Hetilap, a budapesti Markusovszky Lajos Baráti Kör, a Vas Megyéért Egyesület, a Vasegerszegi Közéleti Klub, Vasegerszeg önkormányzata megalapította a Markusovszky Emlékbizottságot. Az emlékbizottságban szerepet vállalók köre bővült Csorba településsel - tudjuk meg Németh Józseftől, Vasegerszeg polgármesterétől.

- Az emlékbizottság feladata Markusovszky Lajos emlékének nemzedékeken átívelő megőrzése, méltatása, a múlt értékeinek figyelembe vételével, a hozzá fűződő jubileumi ünnepségek előkészítése, megrendezése, kapcsolattartás, minél több ismeretanyag felkutatása. A 2015-ben esedékes jubileum előkészítése miatt az emlékbizottság képviseletében Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Németh József, Vasegerszeg polgármestere Csorba településre utazott. Megállapodtak, hogy Csorba 2015. április 24-én pénteken rendezi az ünnepséget, a megye és Vasegerszeg pedig 2015. április 26-án vasárnap. A megbeszélésen téma volt az is, hogyan használhatná ki a két település a határon átnyúló kapcsolatok pályázati lehetőségeit. A látogatás során meglepetéssel tapasztalták, hogy Csorba község már a második márványtáblát avatta fel Markusoszky emlékére, ráadásul magyar nyelvűt is. A szlovákiai település is a Markusovszky-kultusz ápolóihoz tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!