Hírek

2017.07.31. 16:00

Tájolás, benapozás, panoráma: ezeken múlhat a ház értéke

SZOMBATHELY - Nem mindegy, milyen a ház fekvése, mit látunk az ablakból és persze, hogy egyáltalán azt látjuk-e, amit a képeken korábban mutattak nekünk. A tájolás és a beépítés mindennél jobban meghatározza, hogyan érezzük majd magunkat új otthonunkban: ezért kell a következő néhány dologra odafigyelni, amikor lakást vagy házat keresünk.

Nógrádi Dóra

Ha kívülről szemléljük az épületet, legyen az családi vagy társasház, a legfontosabb, hogy a fő helyiségek megfelelő irányba álljanak. Tévedés tehát, hogy óriási baj, ha a lakás egyes részei északi fekvésűek: vannak olyan helyiségek, amelyek kifejezetten ezt kívánják, ilyen például a dolgozószoba, ahol az alacsonyabb hőmérséklet kedvező, és nem kell állandóan a redőnnyel, reluxával bíbelődni, mert hol csillog a napfény a monitoron, hol pedig túl sötét van.

Balra fent és lent: készházak esetén lehetetlen a visszabontás, ezért tervezzünk szabályosan. Jobbra fent: nem mindegy, mit látunk az ablakból Fotó: Mehlhoffer Tamás, Pixabay

Biztos, hogy jó a nyugati fekvés?

A nappali és a terasz akkor a legjobb, ha déli fekvésű, így a benapozottság is nagy. Ennek hátulütője viszont a nyári meleg: a délnek tájolt helyiségek ma már elképzelhetetlenek légkondicionálás és hatékony árnyékolás nélkül, különben az elviselhetetlenségig felmelegszenek.

A hálószobát úgy helyezzük el, hogy reggel napsütésre ébredjünk: ezt értelemszerűen a keleti fekvés révén valósíthatjuk meg. A konyha legyen napsütötte, attól függően, hogy mikor dolgozunk ott. Ha például vacsorát készítünk a leggyakrabban, tökéletesen megfelel a nyugati fekvés, ám ha hajnali főzők vagyunk, keressünk "keleti konyhát". A korszerű új építésű társasházak lakásai kétfrontosak, így valamely részen mindig élvezhetjük a természetes napfényt.

 

Panoráma: mit látunk?

A tájolás kérdéséhez tartozik az is, mit látunk, ha kinézünk az ablakokon. A legértékesebb ingatlanokhoz széles utcafront tartozik - az esetek többségében. Nyilván vannak más szempontok is, hiszen ha az adott utca látványa vagy forgalma nem szerepelt a harmonikus otthonról szóló elképzeléseinkben, akkor számunkra értékesebb a kertre néző főhomlokzat. Azt szinte említeni sem kell, hogy a panoráma milyen fontos: van, aki kifejezetten ezt a szempontot sorolja listája első helyére. Vízparti vagy hegyoldali elhelyezkedés esetén a panoráma hiánya csökkenti az ingatlan értékét.

Mikos süt be a nap?

Nem mindegy a "benapozás" sem, vagyis hogy napsütéses, meleg-e a kert vagy folyton északi szél fúj-e át rajta. Ez a leghidegebb télen és a legmelegebb nyáron a legfontosabb kérdés, valamint persze eldönti azt is, hogy mihez kezdhetünk a kerttel: ha kevés napot kap, valószínűleg nem tudunk veteményeskertet kialakítani, viszont kevésbé ég ki a pázsit szárazságban.

Építési engedély: nem kell, de óvatosan

Kevesen tudják, hogy a beépítetlen telek voltaképpen kétszer annyit ér, mint az, amelyiken ház van. A föld egyre fogy, ezért mind nagyobb az értéke annak, hogy megvalósíthatjuk álmainkat - kompromisszumok nélkül. Amikor családi otthont keresünk, ezt is vegyük figyelembe. Ha azonban irtózunk az építkezés gondolatától, nagyon alaposan nézzük meg a tervrajzot: az ingatlan beépítettsége ugyanis nagymértékben meghatározza az árat (és hogy mekkora lesz a kertünk tulajdonképpen). A túlzott beépítés például harminc százalékot von le egy kertesház értékéből. Arról nem is beszélve, hogy ellenőriznünk kell azt, megfelel-e a beépítettség mértéke a helyi önkormányzat előírásainak. Ha nem, jobb, ha bele sem vágunk az alkudozásba, mert könnyen előfordulhat, hogy bontás lesz a vége.

Pozitív kilátásokat hordoz viszont, ha a kinézett családi otthon még tovább építhető, és nem csupán felfelé. Ha a ház nem foglalja el az önkormányzati rendeletben, szabályozási tervben meghatározott mértéket, akkor a család bővülése esetén még szintben is hozzá-építhetünk a házhoz. A lényeg az, hogy minél nagyobb legyen a mozgásterünk az ingatlan bővítését tekintve, hiszen elképzelhető, hogy életünk hátralévő részét már ebben az otthonban éljük majd le.

Csalóka lehet a látványterv

Óvatosan kell bánnunk a lakáshirdetésekkel, főként azokkal, amelyek egy-egy friss beruházás, épülő lakópark látványtervét is tartalmazzák. E grafikák jellegzetessége ugyanis, hogy az épületet mérnöki pontossággal ábrázolják, vagyis tényleg az épül meg, amit látunk a képen, ám a környezetet némiképp idealizáltan tüntetik fel. Gyakori, hogy a beépített környezetben megvalósuló ingatlant szomszéd házak nélkül, kék éggel ábrázolják, amitől az az érzésünk támadhat, hogy a természet közepén található az épület.

A csalódás elkerülése végett javasolt, hogy a szerződés megkötése előtt nézzünk körül az építkezés helyszínén. Ott világosan kiderül, hogyan állnak a szomszédos épületek, mire nyílik a kilátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!