Hírek

2017.05.22. 06:35

Támadnak a kullancsok - A megelőzés a legfontosabb, de ha baj van, gyorsan lépjünk!

KÖRKÉP Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy védjük meg kedvenceinket az élősködőktől. A jó idő beköszöntével hatványozottan támadnak a kullancsok, csípésük akár végzetes is lehet. Megmutatjuk, miről ismeri fel az általuk terjesztett betegségek tüneteit.

Vadas Krisztina

Habár már többször írtunk a kullancsok elleni védekezésről és az általuk terjesztett, akár halálos betegségekről, mégis újra és újra elő kell venni a témát. Sok gazdi úgy gondolja, hogy a hideg, kemény tél elpusztította az élősködőket, ám a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ez nincs így. Sőt, pont ezért most a legszívósabb egyedek szaporodnak tovább - hívta fel a figyelmet korábban dr. Kiss Anna szombathelyi állatorvos.

A megbetegedő állatok száma csökken a figyelemfelhívó akcióknak és az élősködők elleni minőségi szereknek köszönhetően, de még így is nagyon sok kutyát érintenek a kullancsokhoz köthető megbetegedések.

BABÉZIA

A leggyakoribb fertőzés, amelyet elkapnak az ebek, a babézia. Az állatorvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy lassan minden hétre jut egy súlyos kullancsfertőzéses eset.

Honnan vehetjük észre, hogy a kutyánk babéziás? A kutya minden előjel nélkül, egyik óráról a másikra bágyadt és kedvetlen lesz, elfekszik, járása bizonytalanná válik. A betegség legtöbbször 40,5 fok feletti lázzal jár. Előrehaladott esetben a szétesett vörösvérsejtek festékanyaga miatt a vizelet egyre sötétebbé válik.

Lili és Müzli (lent) nagyon szeret az udvaron játszani, kedvenc elfoglaltságuk a fűben hempergés, ezért gazdájuk naponta átvizsgálja őket - ezt már nem annyira szeretik Fotó: Vadas Krisztina

Hogyan védekezhetünk ellene? A betegség megelőzésének lényege, hogy a kullancsok ne juttathassák a kórokozókat a kutya szervezetébe. Ennek megfelelően a vérszívókat a babesiák átvitele előtt (két-három nap a befúródástól számítva) el kell pusztítani. Érdemes minden sétáltatás után alaposan átnézni kedvencünk bundáját, ha pedig bajt észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz! Megfelelő kezelés nélkül ugyanis az állat néhány nap alatt elpusztulhat.

LYME-KÓR

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza - a fertőzött kullancsok hordozzák és csípésükkel jut be a szervezetbe. A vérárammal szétszóródik és az ízületekben telepszik meg.

Milyen tünetei vannak a Lyme-kórnak? A kutyáknál a diagnózis felállítása nem könnyű feladat. Leggyakrabban a gazdiknak a kutya étvágytalansága tűnik fel, valamint az, hogy fájdalmai vannak. A Lyme-kóros kutyákra jellemző az óvatos járás. Esetenként magas láz is kísérheti a betegséget. Ez a tünetegyüttes azonban más betegségek jele is lehet, így elengedhetetlen a kutya vérének vizsgálata is.
Hogyan előzhető meg?

Akárcsak a babéziánál, ebben az esetben is úgy védekezhetünk a legjobban a kór ellen, ha nem engedjük, hogy a kullancsok megcsípjék a kutyát. Ehhez ma már számos eszköz, szer áll a gazdik rendelkezésére. Ne feledjük: ha az ebünk sokszor lesz vizes, akkor a cseppentős vagy spray kullancsirtók hatástalanok számára. Ilyen esetben válasszunk inkább nyakörvet, tabletta formájában kapható élősködők elleni védőszert vagy kérjük ki állatorvos véleményét a legmegfelelőbb készítményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!