Hírek

2017.05.22. 17:40

Két időszak fogódzkodik össze: a kuruc időké és a gulágra hurcoltaké

GYŐRVÁR - Emléktorony épült a Kuruc parkba: a gulágra elhurcolt helyiek emléke előtt tiszteleg a falu lakossága.

Pogács Mónika

- A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk - mondta avatóbeszédében egy filozófust idézve V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. - Az emlékezetet folyamatosan karban kell tartani azért, hogy megmaradjon azok emléke, akik a dicső korszakokban vagy vészterhes időkben ott voltak Magyarország sorsfordító eseményein - hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Hozzátette: morális felelősség egy közeli történelmi esemény kortanúinak felkeresése, akik még hitelesen szólnak a történtekről. Így állnak össze élő emlékezetté a múlt pici darabjai.

A Kuruc parkban magasodik a torony Fotó: Pogács Mónika

Elhangzott az is: az emlékezéshez közösség kell, nem közönség. - Minden egyes emlék ápolása a közösségért is van - fogalmazott a politikus. Utalt arra, hogy 2015-öt a gulág emlékévének jelölte a kormány, a méltó megemlékezésekre pályázati forrást biztosítottak, Győrvár ennek keretéből kapott pénzt a harangtorony építésére. - Most avatunk egy harangtornyot és emlékparkot. Két időszak fogódzkodik össze itt, a Rákóczi-szabadságharc és a második világháború. Bronzharang lakik a toronyban, így szokás mondani - jelentette ki az országgyűlési képviselő. Kiemelte, hogy a harang ezeréves jelkép. Sem anyaga, sem formája nem változott. Szerepét is megőrizte, az örökkévalóság jelzője, a földet az éggel köti össze. - Kiért szól a harang? Kinek hasznos az emlékállítás? Akik meghaltak? Az itt élő rokonoknak? Nekik is. Morális kötelesség nekünk is. "Minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel, ezért hát sose kérded, kiért szól a harang. Érted szól" - fejezte be avatóbeszédét egy John Donne-től vett idézettel az államtitkár.

Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere arról beszélt, hogy a falu épül, szépül, és az infrastrukturális fejlesztéseken felül elkötelezett az önkormányzat a történelmi és kulturális emlékek ápolása mellett. Összesen 3 millió 450 ezer forintot nyertek az Emberi Erőforrások Minisztériumától a harangtorony felállítására. Szívügyük, hogy a gulágra hurcoltak, honfitársak és győrvári emberek iránt érzett tiszteletből mementót állítsanak az utókor számára. A polgármester történelmi tablót vázolt az egykor szibériai kényszermunkára ítéltek sorsáról. Kiemelte, hogy a harangtornyot méltó környezet veszi körül, hiszen megújult a Kuruc park, új térköves járda és gyülekező tér készült.

A parkba a kort idéző játszótér épült. A munkálatokat a közmunkaprogram keretében 15 ember végezte, az önkormányzat több millió forintot költött rá, a helyiek társadalmi munkával járultak hozzá a szépítéséhez.

Az ünnepségen Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke bejelentette: májusi ülésén megyei értékké nyilvánította a győrvári csata emlékének ápolását a bizottság.

Az elnök dr. Székely László egykori győrvári plébános tájnyelvi stílusban megírt versével zárta beszédét:

"Vándor, ha ki arra téved / Mongyon el egy üdvözlégyet. / A kurucér, a labancér, / Valamennyi áldozatér, / Hogy a harcnak legyen vége, / Gyüjjön el a világbéke."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!