Hírek

2017.05.04. 16:35

Történelmi lépések előtt - Több mint 2 milliárdnyi fejlesztési pénz érkezhet Szentgotthárdra

SZENTGOTTHÁRD - Nyertes, beadott és előkészítés alatt álló pályázatokról számolt be Huszár Gábor polgármester.

Vadas Krisztina

A város több jelentős pályázatát bírálták el pozitívan az elmúlt napokban. Huszár Gábor polgármester beszélt a közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről. - Az ipari park fejlesztése Vas megye második legnagyobb beruházása lesz - emelte ki Huszár Gábor. Félmilliárd forintból újabb területen alakítanak ki infrastruktúrát, közműveket, valamint a meglévő területen kerékpár-utat, járdát, buszöblöt és buszfordulót építenek.

A Várkert teljes egészében megszépül, erre 240 millió forint pályázati forrást nyert el az önkormányzat: új szabadtéri színpadot és még tavat is építenek. A ’56-os emlékpark rekonstrukciójával már végeztek: 500 ezer forintból újult meg a történelmi emlékerdő egy része. Áprilisban a sétányokat kitisztították, a fákat megmetszették, a köröndöt újrakavicsozták.A Takács Jenő AMI diákjai megtartották éves bemutatójukat: a Széchenyi iskolában koncerttel és kiállítással mutatták meg, mit tanultak az elmúlt évben. vdkRészletek a 4. oldalon

- Nem túlzás azt állítani, hogy valóban történelmi jelentőségű lépések előtt áll a város - hangsúlyozta Huszár Gábor polgármester. Szentgotthárd történetében ennyi fejlesztésre szánt pénz még nem érkezett a városba. - Jól megalapozott, részletesen kidolgozott pályázatok azok, amelyeket pozitívan bíráltak el. A legfontosabb, hogy ezek nem látványberuházások, hanem valóban olyan munkálatok, amelyeket szükséges és fontos elvégezni - emelte ki.

29 pályázat részleteiről beszélt a város első embere. Elsőként a már nyertes kiírásokat sorolta. Az Arany János Általános Iskola energetikai fejlesztésére és hőszigetelésére mintegy 160 millió forintot nyert el az intézmény. Ebbe beletartozik a nyílászárócsere, a teljes külső hőszigetelés. Így a pince vizesedésének problémája is megoldódhat. A projekt keretében 99 darab napelemet is felszerelnek az energiatudatosság jegyében. A pályázat előírja, hogy a munkálatokkal érintett épületrészeken az akadálymentesítést is meg kell oldani, így az iskola ilyen módon is modernizálódik.

Kozó-Németh Eszter és Papp Bálint a pályázatokat kidolgozó csapat tagjai, Kovács Márta képviselő és Huszár Gábor polgármester a Várkert átépítésének látványterveit vizsgálták a tájékoztató után   Fotó: Nagy Jácint

A Játékvár Óvodában végre kialakíthatják a régóta áhított tornaszobát és egy új közösségi teret (aulát) is építenek. Itt kisebb rendezvények, ünnepségek kaphatnak majd helyet. Emellett a nyílászárócsere, az akadálymentesítés és a hőszigetelés is szerepel a munkálatok között - minderre 151 millió forintot nyert el az intézmény.

A biciklisek is örülhetnek: kerékpárforgalmi fejlesztésekre 300 millió forintot tud fordítani az önkormányzat. Ebből másfél kilométeres bővítést terveznek a Kossuth utcától kifelé, Rábakethely irányába.

- Az ipari park fejlesztése Vas megye második legnagyobb projektjének számít - emelte ki. Félmilliárd forintból buszöböl, autóbuszforduló, kerékpárút és járda kiépítését tervezik. Emellett ebből a keretből a Rábafüzes felé eső, a 8-as főút új nyomvonaláig terjedő területen infrastrukturális fejlesztés, közművesítés lesz.

A Zöld Szentgotthárd program legfontosabb beruházásaként 240 millió forintból a Várkert és környezete újulhat meg. Teljes rekonstrukció szerepel a tervekben: új szabadtéri színpad, infrastrukturális fejlesztés és a zöldfelület átalakítása. A régi strand területének újrahasznosítása, parkosítása is szerepel a pályázati anyagban.

A fent felsoroltak mind nyertes projektek, a Településfejlesztési és Operatív Program (TOP) keretében bírálták el pozitívan ezeket, így 1,328 milliárd forintból már biztosan Szentgotthárd fejlődhet az elkövetkező 36 hónapban. A nyertes, de még folyamatban lévő pályázatok közé tartozik a máriaújfalui szennyvízhálózat kiépítése, a Széchenyi iskola rendbetétele, a Játékvár Óvoda részleges vizesblokk-felújítása és muzeális intézmények támogatása is. Mindezekre összesen 630 millió forintot igényelt az önkormányzat és az intézmények.

- Összesen tehát 2,16 milliárd forint elnyert pályázati pénz van, a projekteket néhány hónapon belül el kell indítani - mondta a polgármester. Tehát a közeljövőben jelentős változásokon eshet át Szentgotthárd. A beruházások mind az életminőség javítását, egy fejlett, modern város kialakítását segítik elő.

Az elbírálás alatt lévő pályázatok közé tartozik a helyi közutak (jelen esetben Farkasfa városrész) állapotának javítására irányuló kiírás. Ennek keretében olyan utakat fejleszthetnek, amelyeknek egyelőre nincsen szilárd burkolata. Erre 90 millió forintot igényeltek. De pályáztak a Hunyadi utca önkormányza-ti tulajdonban lévő szakaszának felújítására is, erre 39 millió forintot igényeltek. Határon átnyúló programok is szerepelnek a listán, a Refektórium is így újulhatna meg.

- Nem dőlhetünk hátra, sőt, most jön a munka legnagyobb része. Fontos, hogy ezeket a projekteket úgy valósítsuk meg, ahogy elképzeltük, ehhez pedig precíz munka szükséges - zárta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!