Hírek

2016.05.05. 18:55

Utaznak, hogy dolgozzanak - A bejárók átlagosan 14,4 kilométerről járnak be dolgozni a megyeszékhelyre

Megyei körkép - Országosan Szombathely vonzáskörzetében a legmagasabb az ingázók aránya. Az itt élőknek kevesebb mint a negyede dolgozik csak ott, ahol él.

Budai Dávid

Soha nem látott méreteket öltött Magyarországon az ingázók aránya, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből, amelyben a 2011-es népszámlálási adatokat dolgozták fel. Kiderült, a foglalkoztatottak több mint harmada, 1 millió 340 ezer fő ingázik naponta lakó- és munkahelye között, közülük mintegy 27 ezer ember külföldön próbál szerencsét. A külföldi munkavállalók száma az ezredforduló óta - az uniós csatlakozással összefüggésben - ötszörösére emelkedett. Itt a nyugati határszélen az sem tűnik megdöbbentő adatnak, hogy a külföldre ingázók közül több mint 22 ezren Ausztriában dolgoznak.

Az ingázók száma és foglalkoztatottakon belüli aránya egyaránt nagymértékben emelkedett a 2001-es népszámlálás óta, így minden bizonnyal az elmúlt években is hasonló tendencia figyelhető meg. Ahogyan az várható volt, az ingázás a megyei jogú városok és különösen Budapest környezetében a legintenzívebb. Ezekben a városokban a bejáró munkavállalók száma jellemzően jóval magasabb, mint az onnan eljáróké. A fővárosba például egy debrecennyi ember jár nap mint nap dolgozni.

A szombathelyi BPW-ben 1436 munkavállalóból 695 fő lakik a megyeszékhelyen, vagyis a dolgozók több mint fele ingázó. Fotó: Szendi Péter

A most napvilágra került adatok szerint a Vasi megyeszékhelyre 16 ezer munkavállaló jár dolgozni naponta, ez pedig több mint 35 százaléka a helyben foglalkoztatottakénak. A KSH elemzéséből az is kiderül, hogy az ingázók 72 százaléka 14,4 kilométert tesz meg naponta a munka kedvéért, ami kifejezetten jónak tekinthető, főleg ha tudjuk, hogy kevésbé szerencsés megyeszékhelyeken az átlagos távolság 18 kilométer, de a fővárosban az sem ritka, hogy valaki nyolcvan kilométert tesz meg a munka kedvéért. Kiderült az is, hogy Szombathely igazi centrum a környéken élő munkavállalók körében. Ugyan az átlagosnál több (63-85) települést magába foglaló, ám viszonylag alacsony lakosságszámú (39-57 ezer fős) vonzáskörzettel rendelkezik a város, csakúgy, mint Zalaegerszeg, Kaposvár és Nagykanizsa. Ennek oka, hogy Vas igazi aprófalvas megye, nyolcvan településre csaknem 60 ezer fő jut. Vas megyében egyébként mindössze három olyan település van a megyeszékhelyen kívül, ahol meghaladja a 2 ezer főt az ingázók aránya, ez pedig Körmend, Celldömölk és Sárvár.

A legérdekesebb adat azonban az, hogy a vasi megyeszékhely vonzáskörzetében élők mindössze 23,7 százaléka dolgozik ott, ahol él. Ebből az következik, hogy az ingázók aránya 76,3 százalék. Ezzel pedig elsők vagyunk országosan. Nem nagy meglepetésre az ingázók 46,3 százaléka a megyeszékhelyen vállal munkát, míg 30 százalékuk más településekre jár dolgozni. Persze sok olyan szombathelyi is van, aki nem a lakóhelyén dolgozik. Ha arra gondol, hogy ők mind Ausztria felé veszik az irányt, akkor téved. Külföldön az ingázóknak alig egynegyede vállal munkát, több mint felük magyarországi városokba megy.

Ha már kiderült, hogy az ingázók földjén élünk, kíváncsiak voltunk, hogy akiknek naponta utazniuk kell a munkába, hogyan élik meg bejárást, és hogyan viselik az ingázással járó elvesztegetett idő és pénz terhét. Az 57 éves Horváth Tibor egy takarmányboltot vezet a megyeszékhelyen, ezért minden nap vonattal jár be Gyöngyösfaluból. Mint kiderült, ezt ő egyáltalán nem bánja, mivel az útiköltség nyolcvan százalékát munkaadója állja, ráadásul vidéken olcsóbb a megélhetés. A 65 éves Karcsics Józsefné szerint is olcsóbb a vidéki élet. Mivel Szombathelyen dolgozik, így ő is ingázni kényszerül, de mint elmondta, olyan régóta jár már be a munkahelyére busszal, hogy az ingázás az élete részévé vált. Megtudtuk azt is, hogy az útiköltség húsz százalékát ő maga fizeti. Megkérdeztük a város egyik legnagyobb munkaadóját is, hogy náluk mekkora az ingázók aránya. A BPW-Hungária Kft. Szombathelyen található üzemében 1436 aktív munkavállalóból 695 fő a megyeszékhelyen lakik - tudtuk meg Hajdú Krisztiántól, a cég kompenzációs és HR kontrolling szakértőjétől.

- Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottaink 48,4 százaléka szombathelyi. További érdekes adat, hogy a 741 nem szombathelyi lakcímmel rendelkező munkavállalóból 42-en nem Vas megyéből járnak be dolgozni - tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy a cég ingázó alkalmazottainak 75 százaléka gépkocsitérítést vesz igénybe, így mindössze 25 százalékuk igényel bérlettérítést.

Nem kérdés, hogy az ingázás egyre inkább jellemző lesz, érdemes tehát hozzászokniuk a leendő munkavállalóknak, hogy nem feltétlenül a lakóhelyükön fognak majd dolgozni. Nekik és minden dolgozni vágyónak nyújt majd segítséget hamarosan a Vas Népe állásbörzéje, amelynek pontos helyszínéről és dátumáról időben értesítjük olvasóinkat.

Címkék#ingázók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!