Hírek

2017.01.31. 19:45

Üzentek az elődöknek

Sárvár - A település mai aranykora üzen most az elődöknek, a középkori Sárvárt naggyá tevő, a török elleni harcokban jeleskedő egykori városlakóknak - hangzott el a Várparkban Tinódi Lantos Sebestyén szobránál kedden.

Pajor András

A magyar vitézi költészet megalkotójának 1556-ban bekövetkezett halála 461-ik évfordulójára emlékeztek az egybegyűltek. A Nádasdy Bandérium állt sorfalat Tinódi szobránál, ahova a város és az intézmények vezetői mellett kivonultak a Tinódi gimnázium osztályainak tanárai és diákjai is.

A városban örök nyugalomra tért énekmondó, Tinódi Sebestyén gondolatisága végigkíséri az őt követő generációk íróinak és költőinek munkásságát egészen napjainkig - mondta beszédében Gróf István volt alpolgármester.

A sárvári Várparkban a Tinódi-emlékműnél a Nádasdy Bandérium díszlövésekkel tisztelgett az énekmondó emléke előtt Fotó: Pajor András

A beszédet követően megkoszorúzták Tinódi szobrát. Az önkormányzat részéről koszorút elhelyező dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző és Kampel Oszkár városfejlesztési bizottsági elnök mellett a város intézményeinek és egyesületeinek képviselői is adóztak az énekmondó emléke előtt.

A sárvári Tinódi gimnáziumban kedden egész nap a névadó lantosra emlékeztek. A tanórákon a várost bemutató előadások hangzottak el, és megnyílt dr. Hajdu Tamás népi iparművész kiállítása. Jutalmazták továbbá a Tinódi-Szeibert történelmi tanulmány- és képzőművészeti pályázat legjobbjait. Az idei téma a reformáció kora és a múlt tárgyi öröksége volt.

Az emlékezés zárásaként este a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében Nagy Keresztes Árpád históriás énekmondó - történelmi hátteret adó magyarázataival színesített - énekelt versekkel idézte meg Tinódit, valamint az őt követő magyar költők szellemi hagyatékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!