Hírek

2017.08.16. 18:25

Egy hete volt az égiháború, a tűzoltók azóta is folyamatosan számolják fel a károkat

KÖRKÉP - Éppen egy hete csapott le az év eddigi legnagyobb vihara Vas megyére, és azóta is adnak munkát a károk a lánglovagoknak. Helytálltak a hivatásos és önkormányzati tűzoltókon kívül az önkéntesek is: majdnem félezerszer.

Bakos Ágnes

Önként

- Az első nap négyen voltunk, a második nap hárman indultunk és hatan lettünk a végére. Szombaton pedig négyen mentünk - számolt utána Kóbor Attila, a Vép-Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. Izzasztó órákon, napokon vannak túl. - Csütörtök este kaptuk az értesítést a vihar után, hogy Szombathely kéri, aki tud, menjen segíteni, körülbelül hatvan címük van - idézte vissza a telefonjára érkezett üzenetet a parancsnok. Rádión bejelentkeztek sorban a helyszínekről, ahová eljutottak és darabolták a kidőlt fákat. Vépen kezdtek két helyen, aztán Szombathelyre mentek.

Horváth Bence tűzoltó őrmester irányította a vonulásokat a viharban Fotó: Szendi Péter

- A Csaba utcai részen, a Szent István-park környékén segítettünk, aztán a Kenderesi úton találtunk egy kidőlt ágat
- sorolta a csütörtök éjszaka eseményeit. Huszonhét helyszínen avatkoztak be csütörtök este és pénteken. Összehasonlításként: tavaly összesen 14 vonulásuk volt, most három nap alatt kétszer annyi.

Jórészt fakivágás adott munkát, de például Kenézben egy átfordult tetőt tettek helyre, az a munka majdnem öt órán át tartott és azóta sincs megállás. - A vasárnap volt a pihenőnap, de mentünk, még négy munkánk van - számolt. Természetesen a még hátralévő feladatok nem veszélyhelyzetet jelentő viharkárok, kisebb fakidőlésekről van szó.

Ők is helytálltak a viharban és utána, csütörtök estétől péntek délutánig: Antal András főtörzsőrmester, Berzlánovich László főtörzsőrmester, Horváth Bence őrmester, Bodorkós Balázs főtörzsőrmester, Németh Gábor főhadnagy, Balogh Norbert zászlós Fotó: Szendi Péter

- Azért ez rendkívüli, idős emberek sem láttak még ilyen vihart - összegezte Kóbor Attila. A jól felszerelt raktárban már minden eszközük a helyén, a parancsnok szerint kellően felszereltek a sikeres pályázatoknak köszönhetően.

A ruhákra tisztítás vár, de most is bevetésre készen áll mind a 12 felszerelés a szertárban. Az épület egyik fele azonban üres: a Vép-Bozzai önkéntesek tűzoltóautója "áldozatul esett" a viharnak. A szokatlanul intenzív bevetés kihozta a jármű fékproblémáját, már dolgozik rajta az autószerelő, a parancsnok reméli, péntekre elkészül. Akkor van minden héten összejövetelük. A múlt heti kicsit "aktívabbra" sikerült, azt remélik, nem lesz mostanában hasonló hétvége.

Számok

Nemcsak a Vép-Bozzai egység vette ki a részét a Vas megyét sújtó vihar nyomainak felszámolásából: 42 önkéntes tűzoltó egyesület 168 emberrel összesen 446 beavatkozást hajtott végre az elmúlt napokban, összegezte Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. És ez nem tartalmazza a szombathelyi, sárvári és körmendi hivatásos tűzoltók vonulási adatait. A statisztikai adatokból kiderül, a legtöbb kár-esethez az Őrségben működő tűzoltó egyesületeken túl az ikervári, az egyházasrádóci, a táplánszentkereszti, a csepregi és a szombathelyi önkéntes egységek vonultak.

Annyit mentek összesen, mintha harmincegyszer keresztülhajtottak volna Vas megyén. A megye legkeletibb és legnyugatibb pontja, vagyis Szergény és Felsőszölnök között 132 kilométer a távolság - ezt járhatták volna le 31 alkalommal, hiszen 4139 kilométert tettek meg az egységek fától fáig vagy tetőig, vagyis kárhelyről kárhelyre vonulva.

Kóbor Attila, a Vép-Bozzai ÖTE parancsnoka a szertárukban Fotó: Szendi Péter

Riasztás, értesítés

- Mondjuk, ha buszra dől egy húszméteres fa, azt ide írom be. Mondja a bejelentő a kihangosított telefonon, hogy mi van veszélyben, emberélet vagy például épület, akkor azt ide írom - mutatta Horváth Bence tűzoltó őrmester. Ő volt szolgálatban híradó ügyeletesként, amikor koordinálni kellett az özönlő hívásokat. Nem számolta, hány eseményt vitt a rendszerbe. Másnap délutánig dolgozott a szombathelyi ügyeleten: fogadta és irányította a riasztásokat. Súlyozni kell a bejelentéseket: az első természetesen az, ahol emberélet van veszélyben, aztán a többi sorban." Ami telefon volt, az mindegyik csörgött" - így összegezték a vihar estéjét és a másnapot.

Ugyanaz a csapat dolgozott tegnap napközben, akik helytálltak az ítéletidőben is. Még tegnapra is jutott egy-egy kidőlt fa, de a múlt hét csütörtök estéjéhez és a péntekhez képest ez már semmi. A szombathelyi tűzoltók gyakorlatilag számolatlanul vonultak egyik esettől a másikig - és inkább dolgoznak, mint mesélnek a munkájukról, ez kiderült a tegnapi látogatáson.

Papír

Az utolsó kidőlt fák feldarabolásával nem ért véget a munka: az irodában folytatódik. Papírhalmok álltak tegnap az egyenruhások előtt, hiszen minden esetről részletes beszámoló készül, azokat szortírozták, rendszerezték. Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka elmondta: minden vonuláshoz legalább három irat tartozik, vagyis ötszáznál az már legalább 1500 dokumentum. Viccesen megjegyezték: az ítéletidőben már az első mentéseknél eszükbe jutott, mekkora papírmunkával jár majd ez. Az biztos, hogy nem mostanában volt ennyi vonulás egyszerre - de az is biztos, hogy mindannyian helytálltak a pusztító viharban és utána is.

Friss információ: A 2017.08.10-én Vas megyében pusztító vihart követően jelentkező káresetek a szerdai napra mérséklődtek. Már csak három alkalommal volt szükség a megye tűzoltóinak segítségére, kidőlt fák eltávolításához.


Három esetben riasztották a Vas megyei tűzoltókat kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához, szerdán. Sárváron, a Sótonyi úton egy akácfa hasadt ketté az út felett, aminek egy része a közútra dőlt. Bajánsenyén, a Kossuth Lajos utcában fa egy melléképületre dőlt, míg Merseváton egy tizenöt méteres diófa, nyolc méteren kettéhasadt, ami egy melléképületre esett. A fákat a sárvári hivatásos és a celldömölki önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével felszámolták. Az esetek kapcsán nem sérült meg senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!