Hírek

2013.01.25. 06:37

Viharos szél okoz hóátfúvásokat Vasban (folyamatosan frissítve)

Vas megye - Viharos erejű szél fúj, ezért megyeszerte hóátfúvásos szakaszok vannak a vasi utakon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei diszpécsere péntek reggel az MTI-vel.

Továbbra is hóátfúvások nehezítik a közlekedést a Nyugat-Dunántúlon

Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már nincsenek járhatatlan útszakaszok a hóátfúvások miatt, Győr-Moson-Sopron megyében pedig sikerült jelentősen csökkenteni a lezárt útszakaszok számát, azonban Vas megyében továbbra is több olyan út van, melyet egyelőre nem tudnak a közlekedők használni - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ugyanakkor az összes olyan főút, forgalmasabb mellékút járható, melynek fontos úthálózati szerepe van, elzárt település pedig jelenleg nincs az országban. A társaság több mint 200 munkagéppel dolgozik az utak felszabadításán és a hóátfúvások nyomainak eltüntetésén.

Vas megyében Karakó és Jánosháza, Halogy és Csákánydoroszló, Mesteri és Celldömölk, Celldömölk és Kemeneskápolna, Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, Tokorcs és Kemenesmihályfa, Kemenessömjén és Vönöck, Mersevát és Kemenesszentmárton, Nemeskeresztúr és Kissomlyó, Nemeskocs és Celldömölk, Daraboshegyi bekötő út és Nádasd, továbbá Köcsk-Celldömölk között nem közlekedhetnek az autósok.

A Dunántúlon Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár közelében, valamint Vas megye nagy részén a főutak havasak, hóbordásak vagy latyakosak. Csorna közelében jeges szakaszokra kell számítani. A mellékutak Vas megyében, Csorna és Fertőszentmiklós környékén, a Bakonyban, Ajka valamint Somogy és Baranya megye déli részén latyakosak, havasak, Pápa és Lenti térségében jégbordásak, Szombathely közelében jegesek, síkosak.

Vas megyében kilenc út járhatatlan

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint Vas megyében lezárták a Karakó és Jánosháza közötti, a Celldömölk és Kemeneskápolna közötti, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti, a Tokorcs és Kemenesmihályfa közötti, a Kemenessömjén és Vönöck közötti, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó közötti, a Nemeskocs és Celldömölk közötti, a büki elágazás és Csepreg közötti, valamint Köcsk és Celldömölk közötti alsórendű utat.

Hófúvás miatt több térségre másodfokú riasztást adtak ki

Hófúvás miatt több dunántúli térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki péntek délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye több térségében továbbra is számítani kell hófúvásra, a szél magas hótorlaszokat emelhet. Részletek itt >>>

Viharos szél Vasban

Egy nyomon járható a Söpte - Salköveskút és a Csepreg - Újkér összekötőút.

Erős, sőt Sárvár környékén viharos szél hordja az eddig lehullott átlagosan 35-40 centis út melletti havat.

Kecskés Péter közölte: a 86-os úton a Zanat és a Vép-Nemesbőd csomópont között két tehergépkocsi keresztbe fordult az úton, ezért az útszakaszt lezárták, és a forgalmat Vép felé terelik.

Az ügyeletes tájékoztatása szerint Vas megyében mindenütt hóátfúvások vannak, a legrosszabb a helyzet jelenleg Csepreg és Újkér között. Minden út járható, de nehéz közlekedni, bár a közútkezelő folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán.

Hóátfúvások miatt 7 óra 50 perctől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a Vas megyei 7381-es utat Karakó és Jánosháza között, valamint a 8457-es utat Nemeskeresztúr és Kissomlyó között. Elzárt település egyelőre nincs Vas megyében, de Szombathely és Sárvár térségében több útszakaszon is hóátfúvásokra, nehezebben járható útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.

A társaság összesen több mint 40 munkagépe dolgozik jelenleg is az utak járhatóságának biztosításán, de a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a havat az utakra, így igazán hatékony munkát csak a viharos erejű szél elállta után lehet végezni.

Kecskés Péter szólt arról is, hogy a nap folyamán friss hóra nem számítanak ugyan, de a szél további erősödésére, 80 kilométer/órás óránkénti széllökésekre is számítani lehet. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy aki teheti, ne induljon útnak Vas megyében.

 

Hóátfúvás miatt járhatatlan utak a Dunántúlon

Teljes útzár a 86-os számú főútvonalon: két kamion ütközött

Hófúvás miatt több térségre másodfokú riasztást adtak ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!