Hírek

2017.03.17. 17:12

Vitéz Bakay Szilárdra emlékeztek halála évfordulóján Szombathelyen

Szombathely - Egész élete a katonaságról szólt. A katona hűsége és kötelességtudata jellemezte – méltatta vitéz Bakay Szilárd emlékét dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Bakos Ágnes

Halála, kivégzése hetvenedik évfordulóján koszorúzták meg a katona emléktábláját Szombathelyen, az egykori Lipp Vilmos, ma Somlay Artúr utcában. Ott élt, onnan hurcolták el 1946-ban a katonatisztet. Vitéz Fonyódi László, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vas megyei szervezetének elnöke idézte fel a posztumusz vezérezredes katonai pályáját: precíz, alapos katonai vezető volt.

Háborús bűnökkel vádolták, 1947. március 17-én kivégezték, feltehetően Sopronkőhidán. A rendszerváltozás után rehabilitálták, 1992-ben a szovjet katonai ügyészség is. 2006-ban a Magyar Örökség és Európa Egyesület hazafias helytállásáért a Magyar Örökség díjat adományozta a tisztnek. Ott volt a halála évfordulóján tartott megemlékezésen Mária, Bakay Szilárd unokája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!