Kert

2016.05.23. 17:30

Kerti trendek az idei szezonra

Szombathely - Akárcsak a lakberendezésben, a kertben is vannak szezonális divatok. Igaz, nem olyan sűrűn váltják egymást. Összegyűjtöttünk néhány aktuális trendet.

Nagy Diána

Jelenleg a legnépszerűbb kerti divat a fonott, vagyis a wicker kerti bútor. Az egyedülálló, polietilén alapú, szintetikus fonálból készült bútor különleges tulajdonságokkal bír. Víz-, UV- és időjárásálló, rendkívül hajlékony és rugalmas. Gyakorlatilag nem igényel karbantartást, tisztítása szappannal és vízzel megoldható, ideális anyag a kültéri használatra. A szálakat kézzel fonják a hegesztett alumíniumváz köré, amelyet porfestéssel tesznek korróziómentessé. A végeredmény egy könnyű, rendkívül modern bútor, amely bármilyen időjárásnak ellenáll.

Ha valaki nem idegenkedik a fém tapintásától, masszív, kényelmes, de mégis könnyű anyagra vágyik, az alumíniumbútorok új generációjában találhat elképzelése szerinti formát. Az öntött alumíniumbútor hosszú élettartamú, időjárásálló, karbantartást gyakorlatilag nem igényel.

Rendkívül elegáns a rozsdamentes acéllal kombinált kerti bútor is, de aki kedveli a robusztus méreteket, rusztikus formákat, az rönkfából készült kerti garnitúrát is választhat. Előnyük, hogy strapabírók és igen stabilak. Készülhet belőle pad, szék, asztal, hinta, hintaágy.

A batyline anyagok szintén erősek, eltéphetetlenek, anyaguk poliészter és PVC. A szövés technikája miatt rendkívül jól tartják a formájukat. Ellenállnak az UV-sugaraknak, nagyon hosszú ideig megőrzik eredeti színüket. Az anyag szintetikus jellege és a penész elleni kezelés ideálissá teszi kültéri használatra. Gyorsan szárad, így medencék és szaunák mellé különösen ajánlható.

A létező egyik legelegánsabb modern kertibútor-anyag a kvarc. A kvarcnak egyedülálló jellemzői vannak: például karcálló, vízálló, könnyű a tisztítása, és könnyebb, mint a kő asztallap. Nem porózus, a nedvesség nem hatolhat be az anyagba, így felesleges a viaszos vagy egyéb kezelés.

Nemcsak a kert berendezései, hanem az ott található növények is képviselhetik a modern szemléletet. Míg 10-15 éve a hazánktól tájidegen örökzöldek taroltak, addig a mai igényes, modern kertből nem hiányozhatnak az éghajlatnak megfelelő lombhullató cserjék és fák, amelyek egész évben, évszakonként más-más képét adják a természetnek. Vannak azonban vállalkozó kedvű kerttulajdonosok, akik pálmafával kísérleteznek. Nem árt tudni, hogy a természetben nálunk meg nem található pálma csak addig érzi jól magát kertünkben, amíg az utóbbi években tapasztalt enyhe tél járja, de a helytelen téliesítés is könnyen kipusztíthatja ezt a fantasztikus növényt.

Ahogy divat a nagyvárosból a szőlőhegyekbe költözni, úgy az utóbbi öt-hat évben egyre többen lelik kedvüket a veteményesben, amely immár nem csak az idősebbek napi időtöltése. Elég a szombathelyi piacon körülnézni, és látható, hogy a hagyományos paradicsom- és paprikafajták, uborkák, zeller mellett megjelennek a mediterrán növények, igényesebb különlegességek is. Külön trend lett a fűszerkert, amely nyári időszakban (de kis extra munkával télen is) feles-legessé teszi az őrölt, szárított zöldfűszerek megvásárlását. Ráadásul a veteményes nem kell, hogy a pázsit közepébe vájt földdarab legyen, ez is lehet dizájnelem. A legjobb az emelt ágyás, amelyet falécekkel vagy kőből, betonból épített oldalfalakkal helyeznek el a zöldben. A csöpögtetőrendszerek pedig gondtalanná teszik a növénynevelést.

Címkék#kert#otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!