Körmend

2017.06.12. 15:30

Egzotikum az ötméteres kígyó: szudáni kiállítás a Sala Terrenában

Nagy élmény a szudáni kiállítás a Sala Terrenában. Idén gasztronómiával bővült a kínálat, de láthatunk egy igazi óriáskígyót is, preparálva.

Kozma Gábor

Kétévente rendezik meg a szudáni napot a városban, és ilyenkor egzotikus kiállítást is nyitnak. Az ideinek a népi művészet bemutatásán túl a gasztronómia is témája volt, és igazi szenzációja is akad: egy ötméteres, preparált óriáskígyó, a szavannai rock python. -Jó régen volt az már, amikor szülőföldemen alkudoztam néhány kereskedővel, hogy hozzájuthassak egy kikészített példányhoz. Ott ez a kígyófajta elég gyakori, a szavannában szinte mindenhol megtalálható. Végül sikerült egy igazán nagy példányhoz jutni - mondta el a főszervező dr. Abdel Hameed.

Szudáni vendégek a kiállítás szenzációja, a méretes óriáskígyó előtt
Fotó: Jámbori Tamás

- Ez a kígyó simán lenyel egy kecskét, de lehet vele játszani is, nem mérges a harapása. Viszont ha megijed, akkor halálos lehet az ölelése - folytatta a doktor. aki szerint jó ötlet volt idén a hétköznapokat is behozni az egzotikus bemutatóra. - Az embereket mindenhol érdekli, miként él másik nemzet. mondjuk mit esznek Észak-Szudánban, milyen gyümölcsöket aszalnak, vagy éppen mivel gyógyítanak. Ezen a kiállításon számos olyan élelmiszer látható, amely európában nem ismert, de az afrikai konyha nélkülözhetetlen része - kalauzol a galéria talán legizgalmasabb szektora felé. A kis tálakban különféle gyümölcsök, bogyók és elsőre nehezen megállapítható funkciójú étkek láthatók. A datolya persze ismerős. - Ez az ország legnagyobb exportcikke az olaj után. Főleg az emirátusokba és Szaúd-Arábiába szállítanak belőle. De a szubtrópusi éghajlaton megterem a mangó, banán, ananász és a narancs is. A datolyát eszik nyersen, de aszalva is.

Ennél izgalmasabb a bogyós lalob, a gungulész és a tebeldi fa termése, a kesernyés ízű dom - halljuk és ki is próbáljuk a kis színes bogyókat. Biztos, ami biztos: hogy különleges ízü és zamatú gyümölcs ne akadjon meg a torkunkon, iszunk egy kis helbát, amely a teához hasonlatos. Szintén kiváló vitamin a gyógyító hatású karkadé és a gumiarábikum.

A különleges kiállítást július 2-ig látogathatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!