Körmend

2016.07.13. 06:57

Gyarapodó múzeum

Körmend - A Kubinyi-programnak köszönhetően tovább fejlődhet a kastélymúzeum. Legutóbb a boldoggá avatott szemorvos mellszobrát adták át.

Kozma Gábor

Dr. Batthyány-Strattmann László mellszobrát, amelyet Veres Gábor szombathelyi szobrászművész készített, népes közönség előtt avatták fel a kastélyban. Mindez a Kubinyi Ágoston Programnak köszönhető, amelynek révén megújulhatott a Batthyány családot bemutató nagyszabású múzeumi kiállítási anyag is. Bebes István polgármester elmondta, hogy a múzeum a korábbi évek támogatásai után tavaly újabb 12 millió forintot   kapott a programból, amelynek kötelező önrészét  az önkormányzat vállalta.

- A város ezen túl is segítette a múzeum munkatársainak elképzeléseit. Így újulhatott meg a Körmend és a Batthyányak évszázadai című állandó kiállítás, amely mostanra gazdagodott a híres herceg-orvos életét bemutató résszel, egy őt ábrázoló mellszoborral is, amit a kápolna felett elhelyezkedő oratóriumban állítottak fel. A támogatásból megújult az audio guide tárlatvezető rendszer is, és újabb interaktív elemeket helyeztek el a kiállításban - hallottuk a megnyitón.

A polgármester a továbbiakban kiemelte: a Batthyány-kastélyegyüttes egyes részei épülnek, szépülnek, és ez a munka a következőkben is folytatódik. - A figyelem lassan a főépületre irányul, amelyben a belső tartalom igazán igényes és értékes, de azért bőven van még tennivaló. További források várhatók, amelyekből tovább tudnak építkezni, hogy minél méltóbb őrzői legyenek a Batthyány-örökségnek - fogalmazott.

Dávid Ilona múzeumi referens, a program koordinátora, az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársa azt hangsúlyozta az avatón, hogy állandó kiállítást létrehozni mindig nagy öröm és felelősség is, hiszen egy ilyen tárlat hosszú évtizedekre meghatározza egy múzeum arculatát. Véleménye szerint a mai múzeumoktól elvárják, hogy naprakészek legyenek, alkalmazkodjanak az igényekhez, ugyanakkor nem elhanyagolható az értékközvetítési feladat sem. Ezért fontos, hogy példaképeket, értékeket állítsanak a nagyközönség elé. Dr. Batthyány-Strattmann László példa lehet mindannyiunk számára ebben az értékválságos világban - mondta a múzeumi referens. Ma a múzeumok komplex munkát végeznek, amelynek része a közösségfejlesztés, a kultúra szervezése, a cselekvő közösség megteremtése. A program végén Németh Zoltán körmendi plébános szentelte meg a mellszobrot.

Címkék#Körmend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!