Kosárlabda

2015.10.27. 11:40

Európai porond - Svédországban játszik a Falco

Szombathely – Megkezdi nemzetközi szereplését a Falco-Trend Optika KC Szombathely NB I-es kosárcsapata. A sárga-feketék a FIBA Európa Kupa első fordulójában, szerdán 19 órakor a svéd Södertälje Kings vendégeként lépnek pályára.

Tóth Gábor

Erőltetett menetre kényszerül a Falco. A szombathelyiek 18 fős delegációja kedden 8 órakor kelt útra, Bécsben szállt repülőre, 15 óra után érkezett meg Stockholmba, majd jó másfél órás buszozás után Södertälje városába. Kedden este a mérkőzés helyszínén már edzett egyet a csapat, és szerda délelőtt is biztosított pályát vasiak számára a házigazda. Csütörtökön, a találkozó másnapján indul hazafelé a Falco, a repülő 19.20-kor száll le Bécsben, úgy 22 óra körül érkezik haza Szombathelyre a sárga-fekete delegáció. És hasonló lesz a program három héten keresztül.

A Falco roppant kemény rivális ellen kezdi a FIBA Kupát, hiszen a Södertälje Kings a svéd bajnoki címvédő, továbbá az idei szezont is remekül, hat győzelemmel kezdte.

– A Falco nagyon régen nem szerepelt a nemzetközi porondon, így a klubnál most mindenki nagy várakozással, izgalommal tekint a sorozat elé – fogalmazott Kálmán László, a Falco-Trend Optika KC Szombathely mestere. – Ugyanakkor reálisan kell kezelni a helyzetet: nagyon erős csoportba kerültünk, a riválisaink mind jobb erőt képviselnek nálunk, papíron nincs sok esélyünk a továbbjutásra. Elsősorban tanulni, fejlődni szeretnénk, ezért nagy követelményeket nem támasztok a csapattal szemben. De Szombathely városát mindenképpen szeretnénk méltóképpen képviselni! Svéd ellenfelünk remek csapat, nem véletlenül vezeti veretlenül hazája bajnokságát. Szereztünk videókat riválisunkról, és a Svédországban légióskodó korábbi játékosunk, Szabó Miklós tanácsait is kértük. De Dino Butorac is szolgált fontos információkkal, hiszen éppen a Södertälje Kings csapatától szerződtettük. Azt tudjuk, hogy a Södertälje nagyon magas szerkezetű, atletikus gárda. Letámadnak, akár egész pályán, ha kell, és 40 percig gyilkos tempót diktálnak. Keményen védekeznek, preferálják a gyors leindításokat. Csapatként erősek, a mag régóta együtt játszik, ráadásul egy-egy játékosuk több poszton is bevethető. Szeretnénk szoros meccset játszani, kiharcolni egy szoros hajrát – amikor aztán bármi megtörténhet. Teher nem lesz rajtunk, azt kell játszanunk, amit tudunk, minél hatékonyabban. Amúgy a mi csapatunk is egyben van, napról napra jobb, összeszokottabb, hatékonyabb a játékunk. A kérdés csak az, hogy mennyire bírjuk a keményebb, gyorsabb, fizikálisan erősebb nemzetközi tempót? A keretünk teljes, a térdsérülését lassan kiheverő Dobos László is velünk utazik, és ha kell, akkor be is vetjük.

A sorozat további fordulóiban az olasz Pallacanestro Varese Spa, illetve a belga BC Telenet Oostende együttese vár a Falcóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!