Kosárlabda

2015.07.29. 14:26

Javában zajlik a speciális olimpia világjátékok, eddig eredményesen kosárlabdáznak

Los Angeles – Javában zajlik az Egyesült Államokban a speciális olimpia nyári világjátékok. A kőszegi és ivánci diákokra épülő magyar kosárválogatott már túl van a divizionáláson, belekezdett a csoportmeccsekbe is.

Tóth Gábor

Több mint egynapos utazás után múlt szerdán érkezett meg a 86 fős magyar delegáció – ebből 58 sportoló – Los Angelesbe. Manhattan Beachen egy négycsillagos hotelben szállt meg a csapat. A színes programban szerepelt eddig városnézés, hollywoodi kirándulás, fürdés az óceánban. A vasárnapi megnyitó ünnepségen 165 ország képviseletében 6500 sportoló, közel 30 ezer önkéntes és 50 ezer néző előtt a 18-szoros olimpiai bajnok, Michael Phelps közreműködésével lobbant fel a speciális olimpia lángja a Los Angeles Memorial Coliseumban – a 93 607-t befogadó stadion helyszíne volt már az 1932-es és 1984-es olimpiának is. A ceremónián a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke, Timothy Shriver mellett Eva Longoria és Ed Harris filmszínészek, valamint a korábbi többszörös profi világbajnok ökölvívó, Oscar De La Hoya köszöntötte a résztvevőket, de tiszteletét tette még a stadionban Colin Farrell filmszínész, Nadia Comaneci olimpiai bajnok tornász és Novak Djokovics világelső teniszező is. Fellépett Avril Lavigne énekesnő és Steve Wonder zenész-énekes is. A Los Angeles-i játékokat az amerikai elnök felesége Michelle Obama nyitotta meg.

A magyar speciális olimpikonok 14 sportágban küzdenek a szombatig tartó erőpróbán. A kosárlabda-válogatott kőszegi (Guttmann Tamás, Prácser Roland, Sőre Zoltán, Szita Annamária) és ivánci (Nagy Lajos, Keresztényi Tamás) fiatalokra épül – a tréner, Barabás Krisztián szintén kőszegi. A vasi kosarasok kezdésként hat divizionáló mérkőzést játszottak. Három győzelem (Magyarország–Tajvan 8-2, Magyarország–Lettország 8-7, Magyarország–Svájc 9-4) egy döntetlen (Magyarország–Új-Zéland 6-6), kettő vereség (Magyarország-Görögország 7-9, Magyarország–Ausztrália 1-19) lett a mérleg. Ezután a szervezők ötcsapatos divíziókba osztották a mezőnyt. A magyar csapat Tajvan, Indonézia, Svájc és Barat tartomány társaságában került egy csoportba. A vasiak az első csoportmérőzésen remekül játszottak, fölényesen, 47-18 arányban nyertek Indonézia ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!