Kőszeg

2013.04.09. 18:06

A kőszegi ütőegyüttes új évkört kezd

Az Ataru taiko ütőegyüttes tavaszi fellépéssel zárja és nyitja az évkört: az idei Sakura-koncert április 20-án 19 órakor kezdődik az AgoraMSH-ban.

Ölbei Lívia

"Jobban szeretek dobolni, mint szervezni", mondja Vörös Emil zeneiskolai tanár, a kőszegi Ataru taiko ütőegyüttes alapítója és vezetője. Ez a lakonikus összegzés  jelzi, hogy a 2006 óta működő Ataru lassan (vagy nem is olyan lassan) túlnő saját, kezdeti keretein.

Az Ataru-év tavasztól tavaszig tart: az együttes - természetesen japán hagyományokra támaszkodva - a tavaszi szezonindító Sakura-koncerten mutatja be új műsorát, ilyenkor rendszerint új hangszereket, látványelemeket is fölvonultat. Imponálóan bővül a repertoár. Vörös Emilnek az az álma, hogy a Sakura-koncert utaztatható legyen: hogy ne csak évente egyszer kerülhessen színpadra teljes egészében - színházi körülmények között. Az idei Sakura-estnek ismét az AgoraMSH ad helyet, ez lesz a harmadik szombathelyi tavasz; bár a tavalyi év egyeztetési gondok miatt kimaradt. De éppen a hiány által kiváltott érdeklődés erősítette meg az együttest abban, hogy a cseresznyevirág-ünnepre mindenképpen vissza kell térni a nagy befogadóképességű sportházba. A japánok szent fája, virága a cseresznye (ez a sakura), a virágzás ünnepe a hanami. Ülnek a japánok a  fa alatt, gyönyörködnek a fehéren hullámzó virágtengerben - ráhangolódnak a természetre.

Az előtérben Vörös Emil, az együttes alapítója, vezetője. A felvétel a kőszegi Brenner-udvarról való (Fotó: Kiss Teodóra)

A tavaszi tobzódást idézi az Ataru-dobok ereje, ritmusa is, és ezek a ritmusok egyre szélesebb körben fogják meg a közönséget. Az együttes tavaly részt vett például egy kis olasz település utcazene-fesztiválján, amelynek idejére többszörösére emelkedik Comorano lakosainak száma: tízezrek hömpölyögnek a nyári  utcákon. A siker nyomán Vörös Emil és csapata azt tervezi, hogy az idén is visszatér Olaszországba. 2012 eredményei közé tartozik továbbá, hogy az Ataru megnyert egy farsangi kamarazenei versenyt Ausztriában, Oberwartban; pedig eddig nem nagyon volt példa arra, hogy az első díjat külföldi fellépő hozta volna el  az osztrák versenyzők elől. (Az Ataru ezúttal egy grazi ütőegyüttest is maga mögé utasított.) 2012 egyébként is a "megtiszteltetések éve" volt az Ataru számára: a koncertszervezők sokszor körömszakadtáig ragaszkodnak a kőszegi együtteshez.

Az április 20-án esedékes  szombathelyi Sakura-koncert előtt "kidobolja magát" az Ataru a Fő téren: a figyelemfelkeltő performance április 13-án (szombaton) délelőtt 11 órakor kezdődik. Hahó! Tavasz van, ugye?

 

Az Ataru egyesületi formában működik. Az önfenntartást erősítő rendszeres koncertezés mellett az együttes élvezi a kőszegi önkormányzat támogatását; állandó próbahelye  a zeneiskola. Vörös Emil hét év után is azt mondja,  alig várja, hogy délután fél kettő legyen, akkor kezdődik a közös munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!