Kőszeg

2016.08.13. 14:08

Álmodni kell, szamárfülveszély nincs, de fülelni nem árt: hangzik a város!

Kőszeg - A Kőszegi Várszínház megint alaposan, színpompásan és sikeresen színre vitte a nyarat, aztán a török ismét megostromolta a Jurisics-várat, de még mindig hangzik a város: zenei fesztivál van.

Ölbei Lívia

Kőszeg kulisszái kikövetelik a magukét. Gergye Krisztián kortárstáncos néhány éve a zsinagógától a Kálváriáig vezette a közönséget: olyan premier volt ez, amely Kőszeg nélkül nem jöhetett volna létre és sehol máshol meg nem ismétlődhetett. De a várostromhoz is kell minden évben a Jurisics-vár, amelyre anno a katonai alreál kisdiákja, bizonyos Ottlik Géza  szintén mélyen  rácsodálkozott. Sőt: a vár Agota Kristof könyveiben is fontos szereplő.

Fotó: Bögöti Márta

Ezekben a napokban pedig Kőszeg olyan zenei fesztiválnak ad helyet  - Hangzó város címmel -, amelynek megmozdulásai ugyancsak kifejezetten a város helyeit, zeg-zugait kívánják belakni és szóra bírni az FTI/iASK szervezésében. Zwinger-udvar, várudvar, Jurisics tér: hangzik a város.

Felvételeink Horváth Kornél és Lantos Zoltán Párbeszéd című koncertjén készültek a várudvaron. Világzene ütőhangszerekre és hegedűre. Párbeszéd - ez a lényeg. A Binder Quartett Álmok és távlatok címmel állított össze egy estét az Összegyűrt kottafejek és az "Old dreams - New dimensions" című lemez anyagából, és akkor a Zuboly "posztmodern Pannondrámájáról" még nem is beszéltünk. Szamárfülveszélytől (ha már Zuboly, Shakespeare-módra) nem kell tartani, de fülelni nem árt: hangzik a város!

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!