Kőszeg

2014.08.20. 14:10

Kell a korlátozás? Parázs vita egy rendelet tervezet körül

Kőszeg - Sok panasz nyomán született a vendéglők nyitvatartását korlátozó tervezet, amelyről vitáznak a városban.

Némethy Mária

A vendéglősök nyaranta teraszokon is fogadják a vendégeket, akik időnként hangoskodnak is. Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzati választásokon induló Összefogás Kőszegért Egyesület levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz. Írója azt állítja: nagy indulatokat váltott ki a város önkormányzatának legújabb rendelet-tervezete, amely szerint „az elmaradt turisztikai fejlesztések, hiányzó programok után kötelező zárórát rendelhet el a kőszegi képviselő-testület. Valamennyi szállodát, vendéglőt, pizzériát érzékenyen érint Huber László polgármester javaslata: hétköznap 23.00-kor, hétvégén 1-kor be kell zárni minden kőszegi vendéglátóipari egységnek. Diszkóról, bálokról, fesztiválokról ne is álmodjon innentől senki, esküvőt is csak városi rendezésben lehet majd Kőszegen megtartani."

– Ez a levél tele van tárgyi tévedésekkel és csúsztatásokkal – reagált rá Huber László polgármester, aki a tervezet előzményeként elmondta: tavasz óta egyre több bejelentés érkezik polgároktól a város különféle pontjairól a vendéglátóegységek zajosságáról, az azok körül élők nyugalmát zavaró ricsajról, zajról.

– Ezért a minap összehívtam a belvárosi vállalkozókat – folytatja a polgármester. – Ők is elismerték, hogy a nyugalom megzavarása létezik. Ezt megszüntetve szeretnénk egységesen korlátozott nyitvatartást bevezetni a városban. A lakók pihenéshez való jogának érvényesítése érdekében indokolt a vendéglátóipari előkertekben folytatott tevékenység korlátozása. Ám ez mind még csak tervezet, amelyben egyébként kivételek is vannak, miszerint bálokra, lagzira, szilveszterre, városi rendezvények idejére nem lenne korlátozás, sőt, a vendéglősök évente két-három alkalommal kivételes nyitvatartást is tarthatnának a jegyzőhöz fordulva engedélyért.

A tervezetről tárgyal még szakbizottság és a képviselő-testület is, tehát semmi sincs eldöntve. De mi a helyzet a másik váddal, a turisztikai fejlesztések elmaradásával?

– Ez egyszerűen nem igaz – reagált Huber László. – Nagyon sok minden történt ezen a téren. Elsőként az alpannóniás túraútvonalat említeném, de a belvárosnak és a Jurisics-várnak a rekonstrukciója is ezt szolgálta.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!