Kőszeg

2014.10.02. 15:22

Mentik, ami menthető - kényszerszüret Kőszegen

Kőszeg – Idén mindenütt korábban kezdődött a szüret a szokásosnál, mert a gazdák attól tartanak, hogy a szürkerothadás teljesen elviszi a termést.

Peltzer Géza

Talán még a katasztrofális 2010-es esztendőnél is súlyosabb volt az idei a szőlőtermelők számára. Arra az évre – évjáratra – azt mondták: ezt el kell felejteni. Az idei évről még korai lenne ezt kijelenteni, hiszen szüret idején vagyunk. Az biztos, vannak termelők, akiknek gyakorlatilag nincs mit betakarítaniuk  -  nem úgy, mint azok, akik kellő gondot fordítottak a növényvédelemre és a zöldmunkákra. A gondos gazdák a mennyiségre nem panaszkodnak idén: átlagos  a termés, de a minőség nyilván elmarad a szokásostól, hiszen alig volt napsütés a vegetációs időszakban. A szüretek mindenesetre megkezdődtek. Nem mintha beérett volna a termés, hanem „mentsük, ami menthető” alapon.

Kőszegen a Szőlőtermelő Szövetkezet egy bérelt, kéthektáros területén jártunk tegnap a Guba-hegyen, ahol javában szedték a zweigeltet.  Láng József elnök:

– Ha jellemezni kellene ezt az évet, úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy ez a vizsga éve. Vizsgáztak a szőlőtermelők, mert az idén egyszerre támadta az ültetvényeket a lisztharmat és a peronoszpóra, és amikor kezdtek kékülni a fürtök, és már azt  hittük, hogy elhárult a veszély, akkor jött a botritisz, vagyis a szürkepenész – mondja Láng József elnök. Ekkor azonnal el kellett kezdeni szüretelni, menteni, ami még menthető, hogy egyáltalán valami kerüljön a kádakba.

– De vizsgáztak a szőlőfajták is – folytatja a szakember. – Hiszen idén kiderült, melyik fajta érzékeny a peronoszpórára és a botritiszre. Mindenkit meglepett például, hogy a furmint fele lerohadt egy hét alatt, de kiderült az is, hogy a blauburger is nagyon érzékeny. Összefoglalva: a vékony héjú, tömött fürtű fajtákat érte a legnagyobb veszteség. Ezekben az ültetvényekben nyilván korábban meg kellett kezdeni a szüretet idén, mint ahogy az szokásos más években.

Kőszegen ilyenkor, október elején minden évben megkezdik a szüretet a korai fajták  szedésével, elsősorban a fehér szőlőkkel,  a kékfrankost, zweigeltet október közepén szedik. Idén azonban nem lehetett tovább várni.

– Most mindent szedünk, ami már érés közeli állapotban van, és érzékeny. Egy-két fürtön már itt is látható a rothadás jele – magyarázza a szakember.

Próbafokolásokat végeztek, itt 16-os a cukorfok, de kőszegi szőlőtermelők is hasonló cukortartalomról számoltak be fehér szőlő esetében. Vagyis nem annyira katasztrofális a helyzet  azokban a szőlőültetvényekben, ahol meg tudták menteni a termést a gazdák.

- Kőszegen viszonylag szerencsés helyzetben vannak a termelők, mert ugyan kicsit alacsonyabb cukorfokkal szüretelnek a megszokottnál, viszont meg tudták menteni a termést. Most ebből az alapanyagból kell jó bort készíteni, tehát megmutathatják a borászok, hogy mit tudnak.

Egy átlagos évben 7–8-szor permeteznek, idén  minimum tízszer volt szükség  növényvédelemre, zöldmunkát is többször kellett végezni, mint máskor. Ez megnövelte a költségeket, de a hozzáértők szerint a bor ára mégsem fog emelkedni, mert a szőlő ára viszont csökkent: átlagosan kilencven forintért veszik át a felvásárlók kilóját, ami gyakorlatilag a költségeket sem fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!