Kőszeg

2015.05.22. 12:12

Mire jó egy testvérváros? - dr. Mátrai Istvánnal Kőszeg külkapcsolatairól beszélgettünk

Kőszeg - A város külügyminiszterével , dr. Mátrai Istvánnal Kőszeg külkapcsolatainak sokféleségéről, a különféle lehetőségekről beszélgettünk. Arról is, hogy több lehetne a hozadéka. Az ausztriai Mödlinggel kiváló, élő a kapcsolat.

Némethy Mária

– Városunk nagyon népszerű, többen kinézték maguknak, mint áhított testvérvárost. Jelenleg hivatalosan Kőszeg testvérvárosa a németországi Vaihingen an der Enz, az ausztriai Mödling, a horvátországi Senj, a szlovákiai Szenc és Nyitragelencsér. Tervünk, hogy a környező, magyarok lakta országok mindegyikével élő kapcsolatunk legyen, például Erdélyben – egy magyarok lakta várossal – nagyon szeretnénk szorosabb szálakat – mondja dr. Mátrai István, a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület elnöke.

A több nyelven beszélő dr. Mátrai István Kőszeg „külügyminisztere", sok külföldi kapcsolatot épített. Fotó: Unger Tamás

Arról kérdezem, szerinte mire jók ezek a kapcsolatok? Érdemes ott lenni egyik vagy másik város ünnepén?

– Én sem tartom jónak az öncélú utazásokat, de valóban ilyenek is előfordulnak, ám a találkozások egyre inkább tartalmasak. A mödlingi Europa Schuléval a kőszegi Bersek iskolának például hosszú évek óta kiépült, jó kapcsolata van diákcserékkel, téli sportolási lehetőséggel. A vaihingeni és a Jurisich gimnázium között most nem olyan szorosak ezek a szálak, mint korábban voltak, de a borosgazdák között barátságok is kialakultak. Rendszeresen fogadnak viszont diákokat nyári táborban, illetve egyetemi tanulmányokat is támogatnak. A Douzelage-ban más jellegű munka folyik. A Douzelage az Európai Unió városainak szövetsége. Minden tagállamból egy város képviseli hazáját, tehát ahogyan bővült az unió, úgy bővült a Douzelage is egy-egy várossal. Magyarországot Kőszeg képviseli benne. Annak idején Sesimbrában született meg a küldöttgyűlés egyhangú határozataként Kőszeg felkérése erre. Megtisztelő, ugyanakkor felelősségteljes tagság ez.

– Nagyon érdekes az itt folyó munka – hallom dr. Mátrai Istvántól. – Például most a lengyel és a török partnerrel internetes platformot építünk egy egészségnevelési projekt kapcsán, négy nyelven. Konkrét feladatokon keresztül indirekt módon neveljük egészséges életmódra a diákokat. A különféle országokban megrendezett tanácskozásokon mindig az a téma: mit tudnánk egymásnak nyújtani? Konkrét gazdasági kapcsolat körvonalazódik most a romániai tagváros és Kőszeg között. Az itteni nemezgyár nyersanyagproblémával küzd, ott viszont juhokat tartanak, és nagyon valószínű, hogy román gyapjú érkezik majd Kőszegre. Jártunk Brüsszelben is, bemutattuk az Európai Uniónak a Douzelage-t, mert szeretnénk, ha nagyobb rangot, több figyelmet kapna ez a szervezet, amelyről dicsekvés nélkül elmondhatom: a kőszegiek hangsúlyos, aktív szerepet töltenek be benne. Az oktatási bizottságát Lepold Ágnes vezeti, az ifjúságit Mércz Kitti végzős orvostanhallgató, technikusa Rege Péter és Bakos Zoltán. A lehetőségek nagyok. Tovább kell fejlődni, az ilyen civil összefogásnak bele kell szólnia a nemzetközi trendekbe is.

A fejlődést hangsúlyozza dr. Mátrai István a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület kapcsán is.

– A város anyagi lehetőségeihez képest támogat bennünket. Az idén 40 ezer forinttal. Próbálunk – sikerrel – pályázatokon több anyagi forrást megszerezni. Célunk, hogy a tagok száma emelkedjen, ezért hamarosan egy sorozatot indítunk, amelynek témája egy-egy Douzelage város bemutatása lesz, elsőként a lengyelországi Chojna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!