Kőszeg

2015.07.03. 07:24

Ostrom kakasokkal - A török ellen ma is együtt küzdenek magyarok, horvátok

Kőszeg, Durdevac - 47. alkalommal rendezték meg a horvátországi városkában a Picokijada fesztivált. Kőszegiek most is ott voltak.

Némethy Mária

Június utolsó hetében kakasokról (picokokról), de leginkább a durdevaciak bátorságáról és leleményességéről szól már 1968 óta egy történelmi fesztivál Horvátország északi városkájában. Az ősök 1552-ben furfangosan jártak túl a török ostromlók eszén. A kiéheztetett várvédők az utolsó kakast ágyúval lőtték az ellenségre, s a törökök arra következtettek, van még bőven ennivalójuk. El is vonultak.

Most, a 47. alkalommal megrendezett Picokijada elnevezésű történelmi fesztiválon a Kőszegi Darabontok és tűzoltók is aktívan közreműködtek Durdevac várának török elleni védelmében.

Zdravko Patacko rendezővel – a fotó jobb szélén ő látható – történt taktikai megbeszélést követően bátor fiaink készen álltak a harcra, amely közel 300 amatőr szereplő részvételével valósul meg évről évre – meséli Rezner Hajnalka

Vágfalvi Péter, Tolnay István, Frank Zsolt, Bogdán Jenő, Bilicsné Vágfalvi Csilla, Bilics Dénes és Zdravko Patack Durdevácban.  Fotó: Rezner Hajnalka

Az idei programot – melynek legnagyobb támogatói a turisztikai valamint a kulturális minisztérium volt – megtisztelte a horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic is.

– Hagyományőrző csapatunk öltözéke felkeltette a helyiek érdeklődését. Sokan kértek közös fotót, valamint a rendezvényt közvetítő Podravski rádió interjút is készített velünk – közölte Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!