Kőszeg

2015.08.14. 11:17

Új korszak kezdődik Kőszegen - Szépül a Zwinger, a bencés rendház, az Európa Ház

Kőszeg – A belváros újabb nagy felújítási hullámot él meg. Huber László polgármester örömmel újságolja a KRAFT-projekt nulladik fázisában megszépülő ingatlanokat.

Némethy Mária

Hatalmas daru áll a bencés rendház udvarán, a Chernel utcában, a Zwingerben, az Európa Házban is folynak a felújítások.

– Mindez a Kraft-projektnek köszönhetően zajlik a városban. Annak nulladik fázisára 147 millió forintot kapott a város önkormányzata a Belügyminisztériumtól. Az év végén el kell számolnunk, mire költöttük a pénzt – mondja Huber László polgármester, aki a részleteket is ismerteti.

A Zwingerre 32 millió forintot költenek, felújításával szeptember 30-áig végeznek. Külsőleg megújult, fűtési rendszert, információs pultot építettek ki benne, konferenciatermeket, WC blokkokat újítottak fel. Az Európa Házra 47 millió forintot fordítanak, jelenleg félig kész. Az épületet kifestik, tetőterét hőszigetelték, klímát építettek be. A város hajdani elegáns főutcájának, a Chernel utcának a felújítását a Vasivíz Zrt. kezdte az ivóvízvezeték cseréjével, a csatornahálózat felújításával. A kockakő burkolat úgy kerül vissza a járószintre, hogy a vízelvezétést is megoldják, nem vizesednek tovább a házak falai. A munkák október közepéig tartanak. Huber Lászlónak sikerült az utca felújítására még 25 millió forintot kijárni.

Az állami tulajdonban lévő Festetics palota felújítása régészeti feltárással elkezdődött. A hajdani bencés rendház a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, udvarán hatalmas daru áll, zajlik a tető felújítása.

– A felújításokat követően pezsgő szellemi élet lesz a városban, hiszen a KRAFT-projekt sok embert vonz ide. Ez Kőszeg számára egy új korszak kezdete – szögezi le Huber László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!