Kultúra

2014.06.30. 14:35

Nem indulnak el kedden a táborok Velemben

Velem - Nem indulnak el július 1-től a szokásos táborok az alkotóházban, mert nincs működtető, nincs működési engedély.

Merklin Tímea

Taródi Lajos, a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület elnöke csütörtökön este kapott egy értesítést a gondnoktól, hogy nem mehetnek már a másnap kezdődő hétvégi programra sem. A gondnok Gregus Zsuzsanna a tavalyi év bizonytalanságai után kérdéseket intézett a működtetőnek vélt Nemzeti Művelődési Intézethez, de érdemi válaszokat nem kapott. Az alkotóház működtetőjét nem, de vagyonkezelőjét megtalálta, onnan kapott levelet, hogy szálláshelyként nem lehet használni az épületet, amíg a működtetési kérdés nem rendeződik. Taródi Lajos szerint a kálvária két éve kezdődött, amikor az alkotóház tulajdonosa a magyar állam lett. Most szó van arról, hogy az alkotóház esetleg a Hagyományok Házához kerül.

– Június 26-án, csütörtökön éjfélkor kaptam egy üzenetet, hogy az alkotóház bezárt, nem lehet kiadni semmilyen célra. 27-én, pénteken kezdődött volna egy három napos hétvégi foglalkozásunk – amint minden hónap utolsó hétvégéjén szoktunk ott találkozni – tudtuk meg Joó László fafaragótól, aki most rendezte volna itt a 19. táborát, ami veszni látszik. – A Boglya zenekar átvitte a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény épületébe a július 1-től kezdődő táborát, mi pedig ma kiküldjük a levelet a már jelentkezett 28-30 gyereknek, hogy nem lesz tábor.

A Velemi Alkotóházban nyaranta egymásnak adták a kilincset népművészek. A képen Sibinger Miklós. Fotó: Szendi Péter

– Úgy nem lehet működtetni egy házat, hogy nincs működtető – mondja az alkotóház gondnoka, Gregus Zsuzsanna . – A tavalyi év bizonytalanságai után, ez év januártól ismét kérdezgettem a működtetőnek vélt intézményt, hogyan tovább, lehet-e szálláshelyként kiadni az alkotóházat, de érdemi választ nem kaptam. A korábbi fenntartó, az MMIK tavaly március 31-én megszűnt, a szakmai tevékenységet a Nemzeti Művelődési Intézet vette át. Úgy gondoltam, érdemben oda kell fordulni. De azt sem mondták, hogy csináljuk tovább, azt sem, hogy ne. Mozgolódni kezdtek a csoportok, akik itt szoktak táborozni. Az egyik csoportvezető kapott egy levelet a Nemzeti Művelődési Intézettől – le is fényképeztem, mint egyetlen használható dokumentumot –, hogy az idei táborral kapcsolatban már nem ők az illetékesek, forduljanak az alkotóház vagyonkezelőjéhez, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas megyei kirendeltségéhez. Ezért én is odafordultam, hogy mi legyen a táborokkal.

A gondnok erre kapta azt a választ, hogy „érvényes működési engedély illetve működtető hiányában az alkotóház jelenleg nem fogadhat vendégeket. Mindaddig, amíg a ház működtetésével kapcsolatos kérdés nem rendeződik, a ház szálláshelyként nem üzemelhet." Erről értesítette Taródi Lajost, a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület elnökét, aki 27-én Szombathelyre utazott, hogy intézkedjen. – Első utam a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szombathelyi irodájába vezetett. Tájékozódni akartam, mert nem értem, hogy a közösségünk 40 éves munkájához, amely kulturális természetű, hogy jön a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, de azt mondták, menjek csak oda. Ott sikerült beszélnem az igazgatóval, akitől megtudtam: a Hagyományok Háza beadott egy szakmai tervet, ha a minisztérium elfogadja, oda fogunk tartozni. Augusztusra talán rendeződik a helyzet. Lapunk is feltette kérdéseit az igazgatónak, dr. Huszár Lillának, várjuk a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!