Kultúra

2014.09.03. 09:48

Az ausztriai KUKMA csoport kiállítása a Művészetek Házában

Kőszeg - Öt kiállító művész, festők és fotográfusok a szomszédos Markt Allhauból. A KUKMA művészeti csoport alkotásai láthatók a Művészetek Házában.

Némethy Mária

A sokáig Münchenben élt Ingrdi Guggenberger  többnyire akril festményei drámaiak. Nőkről szólnak, legtöbbjük női portré karakteres színekkel. Sok nő sokféle arca néz ránk a falról. Mindegyik erős egyéniségnek tűnik, akárcsak alkotójuk.A KUKMA művészeti csoport egy érdekes képződmény a határ túloldaláról, a hajdani Vasvármegyéhez tartozott Markt Allhauból.

Olyan, mintha hazajárnának Kőszegre, mert már többször volt itt kiállításuk, ráadásul rendkívül jó kapcsolat fűzi őket a Kőszegi Művészeti Egyesülethez. Például az is, hogy a mostani kiállítást megnyitó Gerrhard Krutzler egyúttal a kőszegi egyesület alelnöke is. Ha csak bepillantunk az életrajzába  - mérnök és ingatlanszakértő, akit a klasszikus és a modern zene, no és a képzőművészet érdekel, aki magát romantikus álmodozónak tartja -, máris árulkodik a KUKMA lényegéről.

A kiállítás megnyitóján Gerhard  Krutzler (balra) kitűnő humorral beszélt önmagukról, a KUKMA csoportról.

Ez egy baráti társaság, amelybe tömörülnek a környéken élő hasonló világlátású emberek. Felolvasásokat tartanak, kirándulnak és koncertekre járnak együtt, s mindenkit befogadnak maguk közé, aki örömét leli az ilyen együttlétekben. Tehát nem kell feltétlenül művésznek lennie a tagnap, de a fő kapocs az, hogy szeresse a művészetet.A megnyitójában mindezt elmondta magáról, magukról Gerhard Krutzler. Ettől a személyes hangtól is, s attól is más volt a megnyitó, hogy Illényi Katica is jelen volt.

Igaz, nem személyesen, egy kivetítő segítségével a  koncertfelvételével, de nagyon jó hangulatot teremtett, amit egyaránt élveztek magyarok és osztrákok.A Kőszegi Művészeti Egyesületnek ez a kiállítása is  megszokottan nívós. Érdemes megnézni az elkövetkezendő három hétben Anton Dinberger, Josef Grundwald,  Gerhard Horny és  Gerlinde Peklar műveit. (Csütörtöktől vasárnapig tekinthető meg 15 órától 18 óráig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!