Kultúra

2015.03.20. 14:15

Az értékrend kötelez

"Amikor a középutat választod, pazarolsz. A lényeges mindig olcsóbb, hasznosabb, eredményesebb.” Ez a Márai Sándortól származó gondolat a vezérelve Garas Kálmánnak, akit nemrégiben újraválasztottak a répcelaki Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnökének.

Némethy Mária

Garas Kálmán fotóművész a művészek közül azon kevesek közé tartozik, akinél mindig rend van. Összeszedett, összefogott, ugyanakkor elmélyülő és másokkal szívesen együttműködő ember. Több mint 60 hanglemezhez fényképezett portrékat, werkfotókat és lemezborító képeket a Hungaroton, EMI, SONY és egyéb kiadóknak. A Muzsika, Élet és Tudomány, Életünk, Vasi Szemle, Vas Népe, New York Times folyóiratok és napilapok részére is készített fotókat.

A megye történetébe beírta nevét 2000-ben, amikor megjelent Arcterek című könyve vasi tudósokról, művészekről (szövegét Fábián László írta). 2006-ban ő volt az Év embere megyénkben, 2009-ben Prima-jelölt volt, 2013-ban a Magyar Kultúra Lovagja és Répcelak díszpolgára lett.

- Répcelak a szülőfalum, ezer szállal kötődök a ma már várossá lett településhez - meséli annak apropóján, hogy a napokban újraválasztották a megyében is rangossá vált Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnökévé.

Ennek az egyesületnek ő az alapítója.

- Répcelak 2001-ben lett várossá, de előtte falukonferenciákat tartottak - emlékezik vissza. - Ezek egyikén Csapó Tamás szociológus elmondta, hogy minden adott a várossá váláshoz, csak a kulturális kisugárzás hiányzik. Akkor határoztam el, hogy tenni fogok ezért, hiszen akkor már nyakig benne voltam a kulturális életben. 1970-ben kerültem a megyei könyvtárba fotósként, ahol láttam kitűnő embereket köztük például Rózsa Bélát -, akik a közért dolgoztak. Az akkori szellemi, kulturális élet kiválóságaival kerülhettem kapcsolatba. A szombathelyi zeneiskolában Tibold Iván szellemisége ragadott meg, a 80-as évek elején megalakult Capella Savaria kamarazenekar révén pedig a hazai és neves külföldi karmesterekkel, szólistákkal kerülhettem személyes kapcsolatba. 1977-től fényképezem a Bartók Szeminárium és Fesztivált. Csiszolódtam, épültem általuk, közben kialakult egy értékrendem.

Garas Kálmán összeszedett ugyanakkor elmélyülő és másokkal szívesen együttműködő ember

Garas Kálmán fotóival jelent meg több mint 60 hanglemez, de képeit szívesen közölték rangos folyóiratok, hetilapok is, valamint könyvei. A 2001-ben létrehozott Nyitott Tér Kulturális Egyesület a város és kistérsége képzőművészeti, irodalmi és komolyzenei rendezvényeinek szervezője, a répcelaki kulturális élet tartóoszlopa.

- A könyvtárral, a művelődési otthonnal együttműködve kiváló szakembereket tudtunk megnyerni tanácsadókként. Az egyik volt közülük Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár első igazgatója, aki tíz évig állt a képtár élén, és tíz évig segítette az egyesületünk munkáját - hallom Garas Kálmántól.

A közelmúltban létrejött 125. kiállításuk alkalmával elmondhatták: ismétlődések még nem fordultak elő, minden művész vagy csoport csak egyszer állított ki a Répce Galériában.

- 2005-től egyesületünkben működik az Ümmögő Népzene és Néptánc Együttes - folytatja az ismertetést Garas Kálmán. - Ezzel tevékenységünk a népzene, néptánc, azaz a hagyományőrzés feladatkörével is bővült, melynek következtében a Nyitott Tér egyesület szervezője és házigazdája a Laki Kalinkó Folklórfesztiválnak.

A nulláról indulva ez nagy teljesítmény 14 esztendő alatt. Külön szép, hogy a ma 31 tagú egyesület által szervezett kiállítások megnyitójához a helyi művészeti iskola egy-egy tehetséges diákja bemutatkozása is kapcsolódik, az iskola zenetagozatosai is adnak műsort ilyenkor. Sőt, legutóbb az Irodalmunk gyöngyszemei című új sorozattal bővült az egyesület kínálata.

- A szülőhelyemtől megkaptam a legnagyobb tisztességet, 2013-ban díszpolgárrá választottak, és ez kötelez. Amíg bírom, mindent megteszek azért, hogy nívós kulturális élete legyen a városnak, ehhez kiváló segítőim, partnereim vannak mondja befejezésként a fotóművész, aki ugyancsak Márait idézve - beszél a lényegesről és lényegesen cselekszik .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!