Kultúra

2015.06.26. 18:29

Tizennyolc országból több mint kétszáz textilmunka

Szombathely - Negyvenöt éve költözött be a megyeszékhelyre a textilművészet, és köszöni, jól van: a Szombathelyi Képtárban pénteken délután megnyílt az 5. Textiltriennále.

Ölbei Lívia

Olajos Mária Csenge (kiállító) és Antal Anna az 5. Textiltriennále megnyitóján pénteken délután a Szombathelyi Képtárban Fotó: Unger Tamás

Cebula Anna művészettörténész, a képtár igazgatója a folytonosságot és a bővülést emelte ki köszöntőjében: 45 év alatt több mint háromezer alkotótól ötezer textil-műtárgyat állítottak ki Szombathelyen, előbb a Savaria Múzeumban, aztán a harminc éve önálló intézményként megalapított képtárban; amely újra a Savaria Múzeum tagintézményeként működik. Az 5. Textiltrinennálén 18 országból 168 kiállító több mint 200 alkotásával randevúzhat a látogató, öt kategóriában: tér- és falitextil, design, valamint a minitextil, zászló, illetve szalag. Ez utóbbiak nemzetköziek.

Határtalan szabadság a textilművészetben, imago hívószóval Fotó: Unger Tamás

Az 5. Textiltriennále a Savaria Múzeum idei tematikus selyem-sorozatának negyedik, egyben legkiemelkedőbb állomása. A megnyitón dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Balázsy Péter megyei főjegyző, Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke, valamint Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója köszöntőjében egybehangzóan hangsúlyozta: Szombathely világviszonylagban is fontos helyet foglal el a textilművészetben, itt található Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteménye, a triennále pedig olyan hagyomány, amely érdemes a támogatásra és a folytatásra. A megnyitón az EMMI képviseletében részt vett Beke Márton főosztályvezető-helyettes, megjelent Fekete György, az MMA elnöke is, mindeketten díjat adtak át.

Goro Nagano átadja a frissen alapított díjat Sziráki Katalinnak, az I-n a pont című miniatűrtextil-alkotásáért Fotó: Unger Tamás

Az 5. Textiltriennále hívószava az imago , a pályázó művészek számára a Savaria Múzeum és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért nevében Wehner Tibor művészettörténész pontosította a tematikát: A kép valakinek vagy valaminek, esetleg valaki vagy valami konkrétan nem létezőnek az ábrázolása, illetve elmondhatjuk, hogy az imago maga az alkotás a képalkotás , amely a látható-tapasztalható valósággal lehet kapcsolatban, és e valóságtól való látszatszerű elszakadás a teljes képi át-alakulás révén születhet meg. Az imago tradicionális értelemben síkszerű megjelenítés, de a sík és a tér fogalmát is olyannyira átértelmezte, megkérdőjelezte a modern képalkotás, hogy a két szféra közötti határok elmosódtak. A képalkotás tehát korunkra formai-anyagi vonatkozásban és a megjelenítés módozataiban is határtalanul szabaddá vált. Az a kérdés, hogy mit kezd ezzel a szabadsággal, hogy mi válik ma fontos, totális, hiteles, a szó nemes értelmében vett imago-vá. Íme, a díjazottak: az EMMI díját Sándor Eszter és Romhányi László kapta, Szombathely város díja Nyerges Éváé és Oláh Tamásé, az MMA díját Baráth Hajnal és Tóth Lívia nyerte el. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége díjazottai: Sipos Éva (fal- és tértextil), Papp-Vid Dóra (design), Michaela Mayer-Michnay (miniatűr textil), Orbán Anna-Mária (zászló), Els van Baarle (szalag). A Magyar Formatervezési Tanács díjait Kiss Orsolya és Zámori Zsófia (fal- és tértextil) kapta.

A japán textilművész, Goro Nagano 1982 óta tizenháromszor vett részt a szombathelyi biennálékon, triennálékon, és ez a folyamatos jelenlét nagy hatással volt művészi fejlődésére. Ezért hálából díjat alapított a minitextil-kategória legjobbjainak. A Goro Nagano-díjat elsőként Sziráki Katalin és Zuzana Branisová kapta meg.

Most adták át az év textilművésze díjakat is. A 2013-as év textilművésze Gyulai Natália tavaszi-nyári kollekciójáért , a 2014-es év textilművésze cím Szilágyi Júlia textilművészé, Levél című alkotásáért. Az 5. Textiltriennále október végéig nyitva tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!