Kultúra

2017.01.18. 18:41

A Kresznerics-bokor - Halálának évfordulóján a tudós-pap sírjánál

Celldömölk - Hogy halála után 185 évvel emlékezünk rá, részint neki dicsőség, részint nekünk szép feladat, mondta Kresznerics Ferenc (1766-1832) hatodik utóda, dr. Koltai Jenő alsósági esperes-plébános a szerda délutáni megemlékezésen.

Ölbei Lívia

Ragyogó téli napsütésben gyűltek össze az 1832. január 18-án, vagyis 185 éve elhunyt szótáríró tudós-pap, Kresznerics Ferenc alsósági síremlékénél mindazok, akik fontosnak tartják ébren tartani az emlékét, szellemiségét.

A hagyomány kezdeményezői a celldömölki önkormányzat Kresznerics-díjasai, akiket dr. Koltai Jenő - maga is a díj birtokosa - ezúttal arra biztatott, hogy ki-ki a saját területén, a maga módján a mindennapokban is képviselje ezt a szellemiséget. Kresznerics egyfelől rendkívüli műveltséggel fölvértezett, tíz nyelven beszélő, olvasó, levelező, széles látókörű tudós volt - a Magyar Tudós Társaság tiszteletbeli tagja, Széchenyi nevelője -, másfelől a gondjaira bízott alsósági közösség odaadó, önzetlen lelkipásztora. Síremlékénél a celldömölki önkormányzat, az alsósági-izsákfai részönkormányzat, a KMKK és a Kresznerics Könyvtár, valamint a Kresznerics-díjasok képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Fotó: Gyuricza Imre

Ezután az általános iskolában kialakított részönkormányzati közösségi teremben, fehér asztal mellett folytatódott a találkozó. A tudós-pap pályáját az idén a Kresznerics-díjasok közül Esztergályos Jenő idézte föl, kiemelve azt a hatalmas munkát, amelyet az egyes szavak származékait is „bokorba" gyűjtő magyar szótárának összeállításával végzett. A 2016-os Kresznerics-emlékév véget ér, a kultusz folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!