Kultúra

2016.11.04. 20:05

Amikor a karaván felbolygatta a kis falut

A Gencsapáti Gyermekotthon falai a középkori Chemetey-kúria alapjain állnak. A kastélyt Széchényi Ferenc 1810-ben megvásárolta és átépíttette.

Feiszt György

A hagyomány tudni véli, hogy a Nemzeti Múzeum alapítója a rezidenciát övező angol stílusú tájpark terepmunkáit a napóleoni háborúk során hadifogságba esett francia katonákkal végeztette. A védetté nyilvánított területen 300-400 éves fák között 2010-ben még állt Vak Bottyán tölgyfája . Széchényi Ferenc a gyöngyösapáti kastélyt végrendeletében középső fiára, Pálra hagyta. A főúrnak 1831-ben illusztris vendége érkezett. I. Napóleon császár egyik kedvelt, majd árulással megvádolt tábornoka, a bécsi száműzetésben élő Marmont marsall, Raguza hercege látogatta meg. Sokszor megfordult itt Pál gróf öccse, a legnagyobb magyar is. Széchenyi István 1841 májusában, Apátiban tárgyalt a Sopron-Vasi Szederegylet alapításáról a környék birtokosaival.

Sokszor megfordult Gencsapátiban a legnagyobb magyar, Széchenyi István is Fotó: Unger Tamás

A kastélyt a Széchenyiektől 1925-ben a magyar állam vásárolta meg, és a nemzet ajándéka -ként gróf Apponyi Albertnek adományozta, mivel a képviselő a trianoni döntést követően elveszítette felvidéki birtokait. A hat nyelvet beszélő és kiváló szónoki képességű Apponyi gróf a Trianon-ellenes küzdelem legendás politikusa, Magyarország fődelegátusa volt a Népszövetségben. Ennek okán 1928. május 25-én Esmond Harmsworth, Lord Ro-themere fia, a Daily Mail londoni bulvárlap tulajdonosa a gyöngyösapáti kastélyban kereste fel. A brit sajtómágnás magyarországi népszerűségét azzal alapozta meg, hogy lapjában Magyarország helye a nap alatt címmel Trianon felülvizsgálatát követelő cikksorozatot tett közzé. Harmsworth Budapestről Bécsbe tartó repülőgépe leszállt Szombathelyen. Lassan 100 éve, hogy a reptérről politikusok, újságírók tucatjaival Apponyi rezidenciájára érkező kocsikaraván felbolygatta a csendes kis falu életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!