Kultúra

2014.06.26. 16:05

Egy francia újságíró Kristóf Ágota nyomában

Szombathely, Kőszeg – Marianne Meunier párizsi újságíró olyan közép-kelet-európai művészekről készít riportsorozatot, akik elhagyták hazájukat. Elindult Kristóf Ágota (1935 – 2011) nyomában is, így jutott el tegnap Szombathelyre és Kőszegre.

Ölbei Lívia

A La Croix tervezett riportsorozata érinti például Romániát (a szobrász Brancusi okán), Belaruszt (a festő Chagall miatt), Lengyelországot (ott született Billy Wilder filmrendező) és Magyarországot, ahol A Nagy Füzet világhírű írója, Kristóf Ágota – az egyetlen nő a sorozatban – gyerek- és ifjúkorának felkutatására indult el Marianne Meunier. A párizsi La Croix című napilap újságíróját Káldi Éva, a budapesti francia nagykövetség munkatársa kísérte el Kristóf Ágota életének meghatározó helyszíneire. Az épp Krakkóból érkező Marianne Meunier arra volt kíváncsi: hogy honnan indult el a világhír felé – miközben országot, nyelvet, kultúrát váltott – a francia nyelvterületen kezdettől rendkívül népszerű írónő, akinek magyarországi felfedezése csak nemrég kezdődött, és aki gyerekkorának fontos városában, a kőszegi temetőben nyugszik.

Marianne Meunier a legjobbkor jött Szombathelyre, ahol ma már emléktáblája is van Kristóf Ágotának. Sőt: egykori iskolájában, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban a márciusi táblaavatás alkalmával sikeres irodalmi konferenciát is rendeztek annak emlékezetére, hogy a világhírű író itt érettségizett éppen 60 éve. A párizsi újságíró nem csak az emléktáblát és az érettségi tablót nézte meg, hanem az iskola igazgatójával, Módos Tiborral, a konferencia szervezőivel – köztük dr. Czetter Ibolya intézetigazgatóval (NymE SEK) –, valamint Sámson Istvánnéval, Kristóf Ágota egykori szombathelyi iskolatársával is találkozott.

Marianne Meunier francia újságíró, a párizsi La Croix munkatársa Kristóf Ágota kőszegi szállodai szobájának ablakában. Fotó: Unger Tamás

A nyomkeresés aztán Kőszegen folytatódott, ahol Kiss János címzetes igazgató, Kristóf Ágota első nyilvános kőszegi (egyúttal magyarországi) szereplésének elősegítője kalauzolta a vendéget. Ő kísérte Kőszegen a 90-es években azt a svájci rendezőt is, aki Kristóf Ágotáról forgatott dokumentumfilmet. Bár a város neve sehol nem hangzik el, Kőszeg topográfiája pontosan kirajzolódik A Nagy Füzet-regényben.

Mindehhez Mayer Rudolf, az Agora kulturális központ mozgókép szakági vezetője a kőszegi Hotel Írottkőben ugyanabban a szobában rendelt szállást a francia újságíróvendégnek, ahol Kristóf Ágota rendszeresen megszállt, amikor anno még titkokban – de legalábbis inkognitóban – ellátogatott Kőszegre. Marianne Meunier azt mondja, Kristóf Ágota írásművészete senki máséhoz nem hasonlítható: „Úgy ír franciául, mint egy gyerek, aki most tanul írni. Rövid mondatokban, hibátlanul. Látszik, hogy nem nyomja a hagyomány súlya, nem akar senkihez sem hasonlítani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!