Kultúra

2015.08.24. 10:14

Csillogó csempehatás: a Szépműves Egylet Szombathely különdíjat kapott

Pécs, Sé, Szombathely – A zsűri a falikép finomságát, kreativitását, pontos kidolgozását dicsérte: a Szépműves Egylet Szombathely elnyerte a Magyar Foltvarró Céh különdíját a XV. Országos és Nemzetközi Foltvarró Kiállításon, amelynek a pécsi Zsolnay-negyed adott helyet.

Ölbei Lívia

A foltvarrás minden bizonnyal egyidős a szövés megjelenésével, és az is nyilvánvaló, hogy eredendően a szükség hozta létre: látszólag semmire jó  textildarabokból készültek az első patchwork-munkák – mint az eredményes takarékosság és az újrahasznosítás első színes bizonyítékai. A foltvarrás azonban mára igazi örömszerző művészetté fejlődött (már kortárs ága is létezik). Hogy a patchwork él és virul, jelzi: a XV. Országos és Nemzetközi Foltvarró Kiállításra több mint száz pályázó jelentkezett, még soha nem volt ekkora az érdeklődés. A Szépműves Egylet Szombathely (amely egyébként, nevét megőrizve, valójában ötödik éve a séi faluházban működik) az Hommage a' Zsolnay című   faliképpel vett részt a pályázaton, sikerrel: elnyerte a Magyar Foltvarró Céh különdíját. A zsűri az alkotás finomságát, kreativitását, pontos kidolgozását értékelte. A tíz fővel működő csoportból négyen vettek vettek részt személyesen a pécsi díjátadón, köztük Horváth Balázsné Anikó, aki annak idején a Szépműves Egylet Szombathely vezetőjétől tanulta meg a foltvarrás alapjait: Pintér Zsuzsa oladi tanfolyama sok lányt, asszonyt, hölgyet megnyert a foltvarrásnak – amit csak elkezdeni lehet, abbahagyni nem. A csoport minden tagja tapasztalt foltvarró, és mindannyiuk keze munkája benne  van a díjazott alkotásban: közös az öröm. A tudatos és átgondolt felkészülést jellemzi, hogy mielőtt belevágtak volna a tervezésbe, nemcsak utánaolvastak a témának, hanem személyesen is elutaztak Pécsre, hogy személyes élményeket gyűjtsenek be a Zsolnay-ügyben; hiszen ezúttal a Zsolnay volt a hívószó. A pécsi „tanulmányút” után vetették papírra az elképzeléseiket. Abból indultak ki, hogy Pécs „öttornyú város” - németül Fünfkirchen –, és természetesen a Zsolnay-gyár csempemotívumai is visszaköszönnek a faliképen, amelyet kézi tűzéssel és organzával díszítettek. (Az organza nem mellesleg erősíti a „porcelánhatást”.)

Garas Kálmánné, Lőrincz Imréné, Horváth Balázsné, Frank Mária a pécsi díjátadó után, a Zsolnay-negyed kiállításán

A Szépműves Egyletnek nem ez az első országos sikere: a kétezres évek elején országos első helyezést értek el az akkor Szekszárdon megrendezett kiállításon. Mi más lett volna a téma, ha nem a bor: A bor dicsérete. És feltétlenül a foltvarróké: emeljük most  poharunkat a Szépműves Egyletre, Sében és Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!