Kultúra

2016.05.20. 19:18

De Hagelmayer úr, ennek még nincs vége – SZAVASZ van, gyönyörű!

Szombathely – SZAVASZ! Itt van az első szombathelyi kortárs-underground audiovizuális minifesztivál. Pénteken kiállítás nyílt, szombaton elektronikus zenei est várható a Szelestey utca és a Welther Károly utca sarkán állomásozó csodás pincében.

Ölbei Lívia

Úgyis eleget keseregtünk azon az utóbbi időben, hogy sorra zárnak be a kisebb kiállítóhelyek, amelyek pedig alkalomadtán igazi, friss szellemi, esztétikai (stb., stb.) izgalmakat kínáltak alkalomadtán. Igaz, szolgálhattunk jó hírekkel is. A Thököly utcai Irokéz-padlás (a jelszó: Pados Gábor és a kortárs Irokéz Collection) például nemrég átköltözött a képtár alá. Na, ez a Szelestey utcai pince (vö! underground) hangulatában, tereiben körülbelül olyan, mint az a padlás volt; de még a péntek esti közönség „soraiban" is sok (onnan) ismerőst felfedeztünk. És innen-onnan jött a lelkendezés: már csak azért is jó volt ide lenézni, hogy ezzel-azzal szót válthassunk. Itt a SZAVASZ! Új márka, új brand, kísérleti jelleg, régi-új (és még mindig nagyon fiatal) szereplők; jó: több generációból. A kiállító  alkotók valami úton-módon mind kötődnek Szombathelyhez, akkor is, ha a mindennapjaikat már nem itt töltik. Persze sokan vannak, akiknek egyáltalán nem új ez a kísérleti-beszélgetős pincehangulat (a jelszó ezúttal: PUK-csoport), bár a minifesztivál tényleg az első.

És ha sikeres, lesz jövőre is. Márpedig úgy tűnik, hogy sikeres. Valóságos kis tömeg  gyűlik össze a tárlatnyitón. Hegedüs Adrián – legalább az egyik ötlet- és házigazda, a másik Horváth András Áron, beleértve a portörlést is  –, szóval Hegedüs Adrián  alkotóként egy régi PUK-csoportos performansz (2004, Puskin kávézó) emlékét hozta el a fotós Zergi Borival együttműködve: body art – vörösre festett test a falon, derengő fényben. Önportré, megidézés, nosztalgia, búcsú, de azért: „Hagelmayer úr, ennek még nincs vége." (Werkmeister harmóniák.) Hogy volna vége: még csak most kezdődik. Vagy folytatódik, mint egy képregény, bemutatja Tebeli Szabolcs/Brazil. Ezen a ponton Vágvölgyi András tanár úr (plusz osztályfőnök) közbeszól: vigyázat, képregény-világszínvonal. Kiss Dániel Volintantes-installációjának furcsa, lebegő, önmagukba, vagyis a végtelenbe forduló, térbe lógatott tárgyai (lebegő gyökér, amint két lépésben figurává csavarodik) árnyékot vetnek a falon. De hát barlangban vagyunk.  A szombat este az elektronikus zenéé lesz. Supkid, Bäckermann, Minimonk, Pernau, Barnamás (Puk-csoport), Rinpinpim (Puk-csoport) – ez a névsor. Kapunyitás 21 órakor. Kapuzárási pániktól tartani semmi okunk. Elvégre SZAVASZ van, gyönyörű! (A vén Perint vajon mire gondol?)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!