Kultúra

2014.03.03. 13:06

Hideg, forró

„Állítólag ma van a békéért küzdő írók világnapja”, adta hírül Székely Csaba drámaíró a közösségi virtuális térben, köszöntve minden írót, aki „a békéért küzd”, nagy önironikus mosollyal beleértve természetesen önmagát is.

Ölbei Lívia

(Hogyan kell a békért küzdeni? Ingujj föltűr, tenyérbe köp, nekiveselkedik.) Mert bár nagy szavakat sose használ, Székely Csaba tényleg elképesztően sokat tesz – felelősen, esztétikai alapon, a saját drámai eszközeivel, mindenekelőtt szédítően sikeres Bánya-trilógiájával – például a román-magyar kapcsolatokat terhelő sztereotípiák lebontásáért; azért a sokat emlegetett, csak épp tartalmában a ritkán tisztázott „szembenézésért". Szóval: szelíden mosolyogva, felelősen küzd a békéért. Nem mellesleg ő a WS Színház centenáriumi Weöres-drámapályázatának nyertese: a Vitéz Mihály című történelmi libikóka bemutatója a jövő évadban lesz esedékes Szombathelyen.

A Writers for Peace Dayt pedig a Nemzetközi Pen Club hirdette meg 1984-ben, az Írók a Békéért Szövetséget ugyanekkor – a hidegháborús időkben – alapították meg azzal a céllal, hogy a csatlakozó írók „felhívják a figyelmet a béke ügyének fontosságára". Mit jelent ma, a világnap kijelölése után 30 évvel az a szó, hogy (hideg vagy forró) háború? Mi múlik a szavakon, a hallgatáson? Mi történik Ukrajnában, a Krímben? Ingujj föl, nekiveselkedés – klaviatúra, képernyő, harc a békéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!