Kultúra

2016.07.23. 07:29

Ikonáldással zárult a munka

SZOMBATHELY - Idén 15. alkalommal rendezték meg az ikonfestő kurzust a vasi megyeszékhelyen. A kurzuson részt vevők egy-egy gyönyörű művel lettek gazdagabbak a munkás napok után.

Peltzer Géza

M. Dancs Jeanette, a kurzus vezetője elmondta, hogy a tanfolyam lényege az önkéntesség, a közös munka, valamint a közös öröm. Van, aki szervezőképességét, illetve lelkesedét, más szakmai munkáját, továbbá lelki gondosodását adja a közösségért. De olyan is van, aki egy tál frissen sült sütemény illatával teszi felejthetetlenné az együttlétet.

Anna Budapestről érkezett a szombathelyi ikonfestő kurzusra
Fotó: Peltzer Géza

A közös munkának a Főplébánia Batthyány terme és a Kalász adott otthont. A tíznapos kurzus során a résztvevők megismerkedhettek az ősi tojástempera készítésének a folyamatával, valamint gyönyörű színű pigmenteket kevertek festékké. Ennek segítségével arany- és ezüstlapokkal díszítették Pantokrátor, Istenszülő, Keresztelő Szent János, Szent Márton vagy Gellért ikonjaikat. Az egy ikon elkészüléséhez szükséges rengeteg munkában segítették egymást a résztvevők, a tapasztalataikat megosztották egymással, igazi közösséggé alakultak.

Bognár Gyöngyi nagy beleéléssel dolgozik a saját ikonján

A kurzus M. Dancs Jeanette szakmai és Gáspárné Judit lelki vezetésével valósult meg. Az ikonfestő műhely munkája ikonáldással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!