Kultúra

2014.09.23. 18:20

Kastélyokból előbújt kincsek

Szombathely - Óriási kísérlet a Savaria Múzeum történeti osztálya részéről, hogy megpróbálta újra összegyűjteni azokat a tárgyakat, amelyek szerepeltek már az 1934-es szombathelyi művészettörténeti kiállításon is.

Merklin Tímea

A műtörténeti tárlat a szombathelyi Ünnepi Hét kiemelt eseménye volt, az utókor számára is kultúrtörténeti jelentőséggel bír. Páratlan keresztmetszetét adja a két világháború közötti időszak magánszférája műgyűjtési tevékenységének.

A tárlaton akkor jelentős főúri gyűjtők – Pető Ernőné Szegedy Georgina, herceg Batthyány-Strattmann László, valamint Batthyány Zsigmond és Erdődy Sándor gróf – műtárgyai is szerepeltek.

Az ezer műtárgyból, nyolcvan év elteltével, ötvenet sikerült összegyűjteni. Kelbert Krisztina, a történeti osztály vezetőjétől megtudjuk: a válogatás nagyszerűen érzékelteti a két világháború közötti műgyűjtemények sokszínűségét és gazdagságát. Megidézi az arisztokrata családok otthonainak hangulatát, izgalmas ízelítőt nyújt számunkra abból a zárt és különös világból, amibe csak keveseknek lehetett betekintése, és ami ma már csak nyomaiban fellelhető.

Az 1934-es műtörténeti kiállítás iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a nyitva tartását jelentősen meghosszabbították, a Vasvármegye című napilap pedig ekként tudósított: „A vasi mágnás-kastélyokból és gentry-kúriákból előbújtak a szebbnél szebb régiségek, családi ereklyék és művészi beccsel bíró alkotások. Amik közönségesen el szoktak rejtőzni a publikum szemei elől, most megmutatkoztak. Csak ilyenkor látja az ember, hogy mennyi művészi értéket halmoztak fel itt az évszázadok."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!