Kultúra

2017.08.09. 16:50

Kortárs képzőművészet és rockopera-válogatás a Körmendi Napokon

KÖRMEND - Szombaton útjára indul a város legkiemelkedőbb összművészeti és szabadidős programfolyama, a Körmendi Napok.

Tersztyánszky Krisztina

Immár évek hosszú sora óta hagyomány, hogy a város rangos programsorozattal vezeti fel államalapításunk ünnepét. A szervezők azt ígérik, hogy ezekben a napokban a Szabadság tér és környéke a város hatalmas nappalijává alakul át, ahol kellemes prog-ramok és enni-innivalók várják az érdeklődőket.

A rendezvényfolyam a nagy múltú streetballfesztivállal kezdődik szombaton, vasárnap pedig a Battyhány-kastély oldalkertjében a gasztronómia mesterei csapnak össze. A főzőversenyen elkészülő sokféle finom ebéd mellé természetesen szól a nóta is. A hivatalos megnyitót 16 órakor tartja Bebes István polgármester, aki egyúttal kihirdeti, kinek a főztje lett a legjobb.

Hétfőtől kezdve a szervezők gazdag kulturális palettát tárnak a helyiek és a Körmendre látogatók elé. Ezen a napon két kiállítás is nyílik. 17.30-kor a kastély Sala Terrena termében immár ötödik alkalommal mutatkoznak be a Körmenden és környékén élő, valamint az onnan elszármazott tehetséges alkotók. A kezdeményezés sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a sokféle műfajt és technikát felvonultató tárlatot mindig érdeklődők százai tekintik meg, akik tetszésüket kifejezve további inspirációt adnak az alkotóknak.

Minden augusztusban felelevenítik a hagyományt Fotó: VN-archívum

A Battyhány Örökségközpontban Séta Körmenden címmel nyílik fotókiállítás 18.30-kor. A bemutató előzményéül egy pályázat szolgált: arra kérték az embereket, hogy a városban járkálva örökítsék meg az őket körülvevő építészeti értékeket, utcarészleteket, figyelemre érdemes apró szépségeket. A pályázat meghirdetőinek kettős céljuk volt ezzel: teret adni a fotózás szerelmeseinek a bemutatkozáshoz, másrészt arra buzdítani a látogatókat, hogy tegyenek ők is egy sétát Körmenden. A vernisszázsok látogatói időközben a kastélyudvaron a Tromudum Trió muzsikáját hallgathatják.

Kedden nemzetünk rock-operáit állítják fókuszba. 19 órától a Szabadság téren áll közönség elé az Attila Fiai Társulat, melynek elsődleges küldetése nemzeti rockoperáink élő koncertelőadása. Műsorukban részletek hallhatók egyebek között az István, a király, a Honfoglalás, az Egri csillagok, az Atilla, Isten kardja, a Kőműves Kelemen és más rockoperákból. Az énekesek között felfedezhetjük Varga Miklóst, Kalapács Józsefet, Tóth Renátát, a muzsikusok között pedig ott lesz Szűcs Antal Gábor, Závoti Zoltán, Szebényi Dániel.

Az augusztus 16-i DJ-maraton vendégeként pedig 20.30-tól sokak kedvence, Dévényi Tibi bácsi keveri a muzsikát a szórakozni vágyóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!